Dagens ridning

Eddie

Red ut en sväng med lite mer trav och galopp på grusvägarna. Han var grymt pigg och låg på ganska mycket, så jobbade med att han skulle vänta och inte bara springa på. Jobbade som vanligt med sidvärtsrörelser, och på slutet så slappnade han äntligen av och blev väldigt fin! I galopparbetet så vill han gärna ligga på lite för mycket och blir svår att få ihop. Det är oftast när vi rider ut själv, och ibland också på banan som han blir spänd och lite "blockerad". Tar inte förhållningarna, eller sidförande hjälper. Så försöker jobba med att få honom så avspänd som möjligt, vilket inte alltid är det lättaste. Men grejen är att när han väl är avspänd så lyssnar han väldigt bra, annars blir det lätt lite dragkamp och han blir tjafsig i munnen. Men på slutet så var han väldigt fin iaf! :)

Curre

Blev ett pass på banan. Han har inte ridits igenom ordentligt på över en vecka, först så var banan frusen och sedan stod han i fyra dagar pga tappskon. Så fokuserade bara på att han skulle bjuda fram ordentligt och ställa igenom båda sidor ordentligt. Faktiskt så var han väldigt fin idag! Kom igång riktigt bra i slutet. Jag red mer koncentrerat och var noggrann med att han spårade ordentligt. I höger varv så kommer bogen ut, och i vänster så sladdar baken ut. Så var väldigt noggrann med med det, vilket gjorde att han tillslut satte under sig riktigt bra.

I högergaloppen där han varit svårast nu under igångsättningen var riktigt fin, kände riktigt hur han satte under sig! Riktigt fin var han :) Dock så tror han att vi är klara så fort jag saktade av till skritt och bara föll isär, så det blev lite jobb där också på slutet. Just i skritten så blir han sjukt seg och bara släpar benen efter sig ;) Men över lag så är jag riktigt nöjd med honom!

Visste ni att...

Eddie har en brännmärkning! Han är registrerad som Oldenburgare och har alltså deras märkning på vänster lår. Dessutom så har han ett S i den vanliga loggan, vilket betyder "springpferd", alltså hopphäst. Så Eddie är tom märkt med att han är hopphäst ;) Vi får se om det stämmer, om det blir en fin hopp eller dressyrhäst av honom!

Den vanliga Oldenburger märkningen.


Eddies märkning som har ett S.
Dagens ridning

Curre

Det var faktiskt ganska varmt idag och dessutom så har det regnat i veckan, vilket har gjort att grusvägarna var mjuka och perfekta att rida på! Så Curre och jag red ut en sväng idag. Vi höll igång och travade/galopperade lite mer. Dock inte värsta konditionspasset eftersom han inte är igång för det. Men om vägarna fortfarande håller sig fina så ska jag börja bygga på konditionen på honom, för den behöver bli bättre. Sedan när snön kommer så blir det lättare att ligga på och galoppera lite längre sträckor, då alla vägar är mjuka.

Känns att han har vilat och inte jobbats ordentligt den här vecka, var lite stelare än vanligt. Han blir ganska tung och svår att jobba då, men tillslut så blev han fin och jobbade på bra! Kom ner lite i formen och trampade på i bak. Red lite tempoväxlingar och mycket sidvärts, öppna och flyttade honom sick-sack längs vägen. Jobbar hela tiden med att han ska bjuda fram till bettet och inte gå och såsa för mycket, så som han lätt kan göra. Utan det ska vara lite mer power i honom, så han får igång sin stora kropp! Han SKA vara riktigt välriden och kvick en dag, så det är bara att kämpa på! :) För dom stunder man riktigt får igång honom, då är han så jäkla fin!

Eddie

Fick sin vilodag idag :)

Dagens ridning

Eddie

Blev en genomkörare på banan. Han var ganska fin när jag travade fram, lite spänd men jobbade annars bra. Men när jag satte mig ner så blev han jättespänd och lite stum i munnen. Springer på och tar inte riktigt mina förhållningar. Jobbade på med övergångar, serpentiner och lite bogen in. När jag flyttade honom så jobbade han dock ganska bra och stundtals så var han fin. Men han blir verkligen spänd när jag sitter ner. Vet inte om det är jag som spänner mig lite också? I galoppen så drog han iväg ganska mycket och jobbade inte så bra, men i höger så var han faktiskt fin. För ett tag sedan så var han stel i höger, nu är det istället vänster som är den "sämre" sidan. Men han är iaf mer liksidig nu, behöver bara komma igenom lite mer i vänstersidan :)

Curre

Fick äntligen på skon idag! Så det blev en ganska lugn tur med mest skritt, men även lite trav för Curre. Han tyckte det var kul att få komma ut, så han var pigg. Jobbade under sig ganska bra tillslut, men han är ju ganska mycket häst att rida och få igång :)

Curre och jag i januari -09Mina täcken Del 2

Här har vi alltså andra delen av "mina täcken". Skrev i första delen om mina utetäcken, och nu är det stall, ull/fleece och ridtäcken det gäller. Eddies täcken är 145cm och Curres 155cm.

EDDIES STALLTÄCKENMark Todd stalltäcke. 250g fyllning. Detta var den bästa bilden jag hittade, haha. Faktiskt så är det från när vi precis har hämtat hem Curre! Täcket kostar 739kr hos Rytteriet.nu, så det var väl runt det vi gav också. Curre hade det från början, men eftersom han nu har biffat på sig så är det nu i mista laget (150cm) så Eddie har fått det istället. Bra passform och helt enkelt ett bra täcke :) Används när det börjar bli kallt.Horseguard (heter nu Wheather beeta) stalltäcke. ca 300g fyllning. Kostade runt 800kr. Bra passform och har en härlig fleece krage. Hade från början detta täcke till min ponny (som i vissa täcken, som detta drog 145!) och det har hållit sig fint. Har även ett likadant i en annan färg och mindre storlek som hängt med sen 2001/2002 och det är fortfarande väldigt fint! Det har dock bara använts som transporttäcke. Eddie brukar ha detta täcke när det är som kallast på vintern.HL Equipment stalltäcke. 400g fyllning. Beställde egentligen ett "under rug", men fick istället detta på posten! Betalade 900 någonting för det jag beställde, men fick alltså detta som egentligen gick på 1300kr. Men jag är ändå nöjd, för det är superfint och har väldigt bra passform. Även smarta spännen på kryssgjordarna som inte kan åka upp. Detta är Eddies åka bort/fintäcke, som han alltså har när vi åker iväg på vintern.

CURRES STALLTÄCKEN
Horseware Amigo stalltäcke. 150g fyllning. Kostade 529kr. Ett mjukt och gosigt täcke med väldigt bra passform! Älskar verkligen detta täcke, dessutom så passar Curre bra i den röda färgen. Dock blir det skitigt ganska fort ;) Används när det börjar bli kallt i stallet.

FLEECE/ ULLTÄCKENCatago ulltäcke. Blått med ljusblå kantband och silvrig paspoal och svansfläta. Kostar 850kr hos segcompany.se, men jag har för mig att jag gav strax där under. Ett jättefint täcke med bra passform. Gjordarna går att ta loss vilket gör att man lätt kan ha det tex över sadeln på tävling. Ett väldigt fint täcke som ser lite exlusivt ut med den fina svansflätan! Brukar användas på träning/tävling. Strl 155cm, så det är egentligen Curres täcke. Men Eddie brukar ha det också, då han inte har något eget ulltäcke ;)Schockemöhle sports fleecetäcke.
Blått med beige och blå paspoal. Hade ingen bild, men det är ett likadant som på bilden fast utan logga. Hade kostat 1000kr, men fyndade det till halva priset! Ett riktigt bra fleecetäcke som även sitter riktigt bra. Speciellt över bogarna där många fleecetäcken brukar bli för stora. Brukar användas vid transport och vid träning/tävling.Horse saver flecetäcke. Köpt på rea för 100 lappen. Helt okej passform. Brukar oftast användas om dom blivit blöta på sommaren.

RIDTÄCKENMias RS ridtäcke i ull. Blått med vinrött kantband och vit paspoal. Kostade runt 600kr. Mysigt och härligt ländtäcke i mjuk ull! Hade ett likadant till min c-ponny, och även om det regnade så var dom torr under. Hade gärna velat att det var utskuret för skänkeln, annars älskar jag det! Används mest vid träningar/tävlingar, men även hemma ibland. Brukar ha det på båda hästarna.Mark Todd ridtäcke.
Fleecefodrat. Enda bilden jag hade på täcket var på mig och min ponny från 2006, haha. Sitter lite tight runt sadeln, annars ett bra täcke! Håller fortfarande tätt vid regnväder och ett plus är reflexerna på sidan. Används nästan dagligen under vintern.
Dagens ridning

Eddie

Kom hem ganska sent idag, så red ut en sväng i mörkret tsm med Angelica och Chino. Köpte dessutom ett nytt bett idag, ett vanligt två-delat eggbett. Han går nämligen mycket bättre på två-delat än tredelat, och eftersom han lätt får skav i mungiporna så tänkte jag testa detta. Han gick iaf väldigt bra på det tycker jag! När vi red ut så vill han gärna gå på fort, men försökte få honom att slå av på takten utan att behöva ta i honom så mycket. Tillslut så kändes han ganska avslappnad och flyttade bra.

Red även in på banan en stund och jobbade honom lite, och han var grymt fin idag! Kunde rida med väldigt mjuka händer och han tog mina förhållningar riktigt bra. Sökte sig neråt och tog ett mjukt, lätt stöd. Dock ville han inte alls gå förbi ingången till banan, utan fjantade ganska mycket där. Men tillslut så gick det ganska bra och han sprang inte allt för mycket på tvärsan. Joggade bara runt i en ganska låg form och ställde inga större krav på honom. Övergångarna gjorde han grymt bra idag, behövde bara använda sitsen och ta en lätt förhållning så saktade han mjukt av. Jättenöjd med honom idag!

Curre

Vila idag också pga tappskon, men imorgon så kommer hovslagaren. Då blir det att rida min plutt som börjar bli lite sur nu!

Dagens ridning

Eddie

Blev en skrittur runt byn idag, i mörkret. Blir så himla fort mörkt nu, och dessutom så ska vi snart vrida tillbaka klockan en timme. Så det blir mörkt en timme tidigare! Såå fel håll... Iaf så var Eddie väldigt pigg och tyckte mycket var farligt ;) På ett ställe så hade det fryst på och vägen var jättehal, nästan så att Eddie fick svårt att komma fram! Jätteläskigt, så det blev mest skritt idag. Ska se till att få i brodd i morgon. Kände lite på honom i skritten, och när jag väl fick honom att slappna av så var han fin. Kom ner lite i formen och tog ett stadigare stöd. Red honom på ett tvådelat gummibett med D-ringar, vilket jag tror att han var ganska nöjd med. Ska prova att trimma honom med det någon dag, så får vi se vad han tycker om det :)

Curre


Vila, då han fortfarande har en tappsko. Men hovslagaren kommer på fredag morgon, så efter att vi fått på skon så blir det en ridtur! Kanske att jag har en pigg häst då? Vi får se :)

Flickorna på Klitteholm

Hahahahaha! Någon mer än jag som följer? ;)


Mina täcken Del 1

Har tidigare skrivit ett inlägg om mina schabrak, och tänkte nu skriva lite om vilka täcken som mina hästar använder mest. Viket märke, vad jag tycker om dem och när de används. Dessa inlägg kommer att ligga i kategorin "min utrustning". Så kanske jag gör fler utvärderingar osv av min egen utrustning :)

Just täckena har jag delat upp i del 1 och 2, blev så många annars ;) Denna del är om utetäckena, och del 2 om stall, ull/fleece och ridtäcken. Eddies täcken är 145cm och Curres 155cm.

EDDIES UTETÄCKENHansbo Event Basic regntäcke.
Har ingen bild på täcket, men det är ett likadant som på bild fast blå-rutigt. Fodrat med fleece och kostade runt 900kr, fast jag fyndade det för halva priset! Gillar dock inte riktigt halvhalsen då det sitter lite konstigt i bogen. Liksom vrider sig. Men i övrigt så är det ett bra täcke och Eddie har varit torr efter regnväder. Används vid dåligt väder på sommaren/hösten.Wheather beeta Free style "Born to Roll". 220g fyllning. Kostade en bra bit över över 1000 lappen om jag inte minns fel, men hittade det på halva priset på redan 50%! Gav under 500kr för täcket. Sitter superbra, och har dessutom en häftig design tycker jag. Helt klart ett superbra täcke! Brukar använda täcket när det är sådär mitt i mellan, när det är för kallt med regntäcke och för varmt med det tjocka vintertäcket.Wheather beeta Free style. Vet inte riktigt hur många g. fyllning, men det är väldigt tjockt iaf! Köpte täcket på våren -07 tror jag, och har för mig att det hade kostat en bit över 2000kr. Dock lyckades vi fyndade det för halva priset! Samma märke och stuk som Born to Roll täcket. Märks att det är ett påkostat täcke då det är väldigt kraftigt tyg, går ihop under magen, stor stjärtlapp och är väldigt formsytt. Ett väl igenomtänkt täcke. Det sitter väldigt bra, har hållt bra och är väldigt varmt. Detta täcke brukar Eddie ha när det är som kallast.


CURRES UTETÄCKENHorse Power regntäcke. 100g fyllning. Köpt på hööks -08, kommer dock inte ihåg pris. Bra passform och har hållt bra än så länge. Ett prisvärt täcke då jag har för mig att det inte var så dyrt. Används när det är regnigt på våren/sommaren och tidig höst.Mark todd utetäcke. 220g. Kostade runt 1200kr. Bra passform, min syster ponny har ett likadant med och det sitter även bra på honom som är VÄLDIGT smal över bogarna. Alltså väldigt justerbart just vid bogarna. Eddie hade det en period innan han fick sitt born to roll täcke, men nu har Curre tagit tillbaka det ;) Används när det är för kallt för regntäcke och för varmt för vintertäcke.

Detta var alltså dom täcken som mina hästar har just nu när det gäller utetäcken.
Eddie har tre bra utetäcken i tre olika tjocklekar, det är bara Curre som skulle behöva ett riktigt varmt halstäcke till vintern. Första vintern så hade han Eddies wheather beeta, som han nu har växt ur. Förra vintern så stod han dels på boxvila och dels så hade han världens päls. Men iår är han igång, klippt och går i hagen. Så ett tjockt vintertäcke är vad som står här näst på "att-köpa" listan! 

Rhino plus från Horseware är ett täcke som jag har spanat in. 370g fyllning och kostar 1795kr hos Ryttarstugan.se. Vet att Horsewares täcken ligger bra på honom, och dessutom så tycker jag att detta täcke var väldigt fint! Helst av allt så hade Curre velat ha en Rambo från HW, men dom ligger på strax över 3000kr. Det är dock lite för mycket för min del, även om det säkert är riktigt bra kvalité!

Dagens ridning

Eddie

Hade tänkt att rida ut en sväng först, men banan var riktigt fin idag. Så det blev ett pass där idag igen, när Eddie ändå var hyfsat avspänd. Lika bra att passa på ;) Blev ett väldigt basic pass idag med, satte ingen större press på honom utan ville bara att han skulle slappna av och kommer ner i formen. I början så var han lite hög i nacken och spänd i ryggen, men efter ett tag så sänkte han sig när jag lättade i handen. Stundtals så var han väldigt fin, men ville inte riktigt slappna av helt och hållet.

Jobbade på lite serpentiner med skrittövergångar som jag gjorde igår, och han lyssnade mycket bättre idag. Han tog mina förhållningar mycket bättre och jag kunde vara mjukare i handen, både nöjd häst och ryttare med andra ord! I galoppen så blev han lite springig, men var riktigt fin när han väl kom ner i formen och fick upp ryggen. Jobbade inte på så länge där, utan jobbade lite övergångar till trav och med att få honom att vänta. Han kändes mycket finare idag mot för igår, så jag är nöjd med honom! :)

Curre

Vila, idag IGEN! Tog in hästarna i god tid för att slippa rida i kolmörker. Tog in Chino först, och Curre började då galoppera runt och bocka lite. Men inte så farligt alls, han brukar kunna bralla loss och busa betydligt mer än så. Tog in dom andra två sen, och när jag tar ut Curre på stallgången för att göra iordning honom så har han såklart tappat en framsko... Så himla typiskt :( Jag som ville rida min häst... Får hoppas att hovslagaren kan komma ganska snart, så han slipper stå allt för många dagar. Nu när det ska bli varmare och banan/vägarna blir bättre. Åååh, vad less jag blir. Vill ju rida mina fina vita häst! :(

Rambo micklem multibridleRambo micklem multibridle från Horseware


"Det ultimata tränset. Utformat för hästens välbefinnande, inga tryck på känsliga nervbanor eller hästens framträdande molar tänder i ovankäken. 

Tre användningsområden:
1.Träns Med bett och de speciella clipsen som håller bettet på plats och ökar bekvämligheten hos hästen. 
2.Longerings Kapson Fäst longeringslinan i nosgrimmans ring . 
3.Bettlöst Träns, Det finns tre bettlösa alternativ. Från mild till stark så du kan alltid hitta ett alternativ som passar just din häst. När du vill använda det som en grimma tar du bara av bettet. 

Finns i storlekarna : Ponny, Liten häst/Cob, SH Standard Häst, LH Large Häst. 
Färg: Brunt, Svart"

Pris: 1495kr


stromsbergsgard.se


En intressant film som beskriver tränsets egenskaper väldigt bra.Själv tycker jag att detta träns verkar väldigt intressant,
och något jag gärna skulle vilja prova särskilt på Eddie! Han är ju väldigt känslig och knepig med munnen, så det skulle verkligen vara intressant att prova detta träns på honom. Kanske inte det allra snyggaste tränset, men det är funktionen jag gillar mest. Dessutom så kan man även använda det som bettlöst träns, kapson och grimma. Något som jag också gillade är clipset som man sätter från nosdelen till bettet, vilket bla. gör att det blir ett tryck över nosen och inte lika mycket i munnen när man tar i tygeln.

Synd att det är så dyrt bara, för hade verkligen velat prova ett! På en häst som tex Curre så tror jag inte att det skulle kännas någon större skillnad alls, men Eddie som är så pass känslig kanske skulle trivas med det?

Vad tycker ni om tränset? Någon som kanske även provat det? 

Sen utseendemässigt, hiss eller diss? Själv kan jag inte riktigt bestämma mig om det är fult eller inte. Finns mycket snyggare träns, men det är ändå lite fräckt tycker jag :)
Dagens ridning

Eddie

Red igenom honom på banan idag. Underlaget var faktiskt lite bättre där idag, inte super men helt ok. Han var grymt spänd och jobbig idag, precis som han brukar när han vilat/ inte jobbats igenom ordentligt. Så blev ett väldigt basic pass, ville att han skulle runda sig ordentligt och vänta, inte bara springa på. Efter ett tag så började han acceptera mina förhållningar och jag kunde vara mjukare i handen, vilket gjorde att han började slappna av lite. Jobbade sedan lite på serpentinbågar med övergång till skritt när man byter varv och sedan lite bogen in på långsidan. Fördelen när han är såhär spänd är att han blir grymt känslig för skänklarna och jag behöver bara sluta om lite lätt med vaderna så kommer han igång i trav eller flyttar.

Jobbade bara i skritt och trav, dels pga underlaget och sen så blir han bara stressad om jag börjar kräva mer av honom när han är såhär spänd. Så avslutade när han kändes ganska avspänd. Men det positiva idag var att jag fick honom att vänta och någorlunda fin i slutet. Dessutom så känns han jämnare i båda sidor. Så det var positivt :)

Curre

Fick vila. Han har vilat alldeles för mycket nu, men jag blev ganska sent klar med Eddie och dessutom så tycker jag att banan var lite för hård/stum... Vill ju vara extra försiktigt med honom, då han varit skadad. Men vi får hoppas att banan är bättre imorgon, annars får vi hitta på något annat :)

Dagens ridning

Eddie

Red honom upp till sandvägen för att se om det var mjukare där, vilket det var. Inte mycket, men lite bättre än grusvägarna. Så travade och galopperade lite där, och jobbade på med övergångar. Gick sedan in på banan en stund och jobbade först i skritt och sedan lite i trav. Dock var han inte alls fin, blev tung i handen och jobbade inte alls bra. Red på hackamoret med läderrem, vilket jag inte tänker göra igen om jag inte bara ska skritta ut. Har inte kunnat rida igenom honom på några dagar pga att marken är frusen, antagligen därför han är såhär.

Curre


Blev en skrittur på kvällen. Jobbade lite sidförande i skritt och han blev ganska fin på slutet. Dock skulle han också behöva ridas igenom ordentligt. Hatar verkligen detta väder :( Snö, plusgrader, regn, vad som helst är bättre!

Det ska tydligen bli lite varmare i slutet av veckan, 
så hoppas verkligen att vägarna och banan mjuknar!

Dagens ridning

Curre

Har varit lite dåligt skrivet om ridpassen nu, men igår vilade Curre och i förrgår så blev det bara en skrittur eftersom det var så hårt i marken. Idag så red jag upp till banan, men allt är fruset och hårt nu, även den... Så det blev mest skrittjobb. Kollade av att han gick fram ordentligt och ställde igenom honom i båda varven. Checkade av att han spårade ordentligt, inte sköt ut bogen eller rumpan och att han ställde igenom sig ordentligt.

Jobbade även lite svag bogen in i skritt på långsidan, och sedan lite lätt i trav en stund, trots underlaget. Dock inte så länge, utan mest för att känna på honom och att han skulle få röra på sig lite mer än bara skritt. Avslutade med att rida en meter innanför spåret, gjorde bakdelsvändningar i hörnen och rakställde honom sedan. Blev inget långt pass idag, men han var fin och jobbade bra. Lite låg, men det är svårt att få honom att jobba helt rätt när det inte går att rida ordentligt pga underlaget.

Eddie

Hade sin vilodag idag. Igår så blev det 1 timmes skritt/lite trav i skogen. Trodde att det skulle vara mjukare där uppe, men det var det tyvärr inte.

Behöver jag säga att jag hatar den här årstiden? När det är runt noll och allt är fruset och stenhårt. Vägarna är stenhårda, banan är hård och åkrarna knöliga. Går inte att göra mer än skritta :( Hoppas verkligen att det blir plusgrader så att vägarna och banan mjuknar, eller att det blir snö. Mycket hellre snö än detta. Är grymt avundsjuk på er som har tillgång till ridhus! Eller iaf inte har så långt att åka till ett.

Ett år med Eddie idag!

Idag, 22 Oktober så är det exakt ett år sedan Eddie kom till oss. När han kom så stod han på bakbenen och var rädd för allt när vi red ut, i hoppningen så kunde han knappt vara rak mellan två hinder och backade inte av för fem öre. Han hade även svårt att fatta galopp och hålla ihop sig. Även fast han är en häst som behöver mycket tid på sig för att utvecklas så tycker jag att det ändå har hänt väldigt mycket på det här året!

Han är numera gudasnäll att rida ut på, absolut inga problem alls. Han kan vara lite tittig, men är nu modig och går fram om man är lugn och snäll imot honom. Lastbilar, bussar och andra fordon vinkar han inte ett öra åt. Helt stupsäker i trafiken! I hoppningen har det varit väldigt upp och ner, men om man tänker på hur han var för ett år sedan så har det hänt mycket. Vi har tävlat upp till 1,05m och resultaten har varit väldigt blandade, men han har ändå gjort några riktigt bra starter. Så faller bara alla bitar på plats så kan han bli väldigt fin! Han behöver bara bli starkare och få lite mer rutin, så han vet hur han ska lösa allt.

På marken behöver han bli mycket stadigare och starkare, men det har ändå hänt mycket. Det har varit mycket upp och ner där också, vissa gånger har det känts omöjligt och ibland har han varit superfin! Men han har ändå blivit mycket starkare och orkar hålla ihop sig mycket bättre nu, och jobbar riktigt bra när han väl slappnar av och börjar trampa under sig. Även om han fortfarande kan tycka det är lite jobbigt ibland!

Som sagt så har det varit väldigt upp och ner med Eddie, men när allt väl fungerar så är han en himla fin häst! Otroligt känslig, går som bäst om man rider med fingertopps känsla. Dessutom så är han en väldigt positiv och mysig häst. Så det ska bli intressant att se vad det kan bli av Eddie, för med rätt träning så kan han bli väldigt fin tror jag! Ingen svårklass häst, men en rolig och mysig häst som man kan ha mycket roligt med!♥

Första dagen i hagen, oktober 2009

Första tävlingen, januari

Bus i hagen, april


april

Framhoppning i Tierp, Maj

Tierp, maj

Tierp, september


En av dom första träningarna i oktober 2009


Första tävlingen, 0,90cm i Ockelbo. Januari.


Eddie och jag igår, 21 oktober 2010


Eddie och jag, 1m i Högbo i Augusti


 


Filmer från träningen

Har uppdaterat inlägget om hoppträningen med två filmer. HÄR har ni inlägget :)Hoppträning

Var iväg och hopptränade för Leif med Eddie imorse. När vi red fram så var Eddie inte alls speciellt fin, lite spänd och kom aldrig riktigt igång med bakbenen och tog ett ordentligt stöd. Antingen så dök han och blev tung i handen, eller så gick han ur form. Han gick bra stundtals, men inte alls så som jag vill ha honom. Vi jobbade iaf över en bomserie med lite kortade avstånd och en med längre avstånd. Även lite tempoväxlingar i galoppen.

Sedan började vi att jobba med tre kubhinder på medellinjen, först på volt runt två av dem, och sedan bytte vi varv och jobbade med den i mitten och den andra. Fick nu Eddie lite mer på bakbenen och vi fick ett bra flyt! Hade gärna velat att han rundat sig lite bättre, men tajmningen var bra :)

Hoppade sedan en lågsida med två räcken som hade hjälpbommar både före och efter. Red först på 9 galoppsprång och sedan 8. Även denna övning flöt på fint och vi fick in rätt och jämna antal galoppsprång. Sedan hoppade vi en oxer med hjälpbom, vilket gick bra. I början hoppade han lite två-delat, men hoppade bättre sen tycker jag.

Hoppade även en tvåkombenation med hjälpbommar. Vid A-hindret så var det en galoppbom utlagd, sedan ett ganska långt språng och sen hindret. Vi kom i lite för dålig galopp första gången, vilket gjorde att det blev för långt och det blev stopp rakt i hindret. Det är i såna här situationer som man märker hur dålig rutin han har, för han vet helt enkelt inte hur han ska göra. En mer rutinerad häst hade hoppat av eller lagt in ett extra språng, men Eddie fattar inte riktigt hur han ska lösa det. Men kopplade bara på lite bättre galopp nästa gång, och då gick det fint. Men tycker faktiskt att han börjar lösa problem bättre och bättre. Det tar lite tid, men han lär sig.

Hoppade kombanationen några gånger vilket gick bra, och avslutade med att hoppa tre hinder efter varandra. En liten minibana. Hoppade först A-hindret i kombenationen snett, och sedan långsidan där det nu var räcke-oxer på 7 galoppsprång. Även det flöt på fint och vi fick in 7 jämna språng.

Är inte alls nöjd med hur han var på marken idag, men i hoppningen så var han faktiskt väldigt fin! Han började lägga mer vikt på bakbenen och vi hade en jämn och bra galopp, inget tjafs i munnen och han drog inte iväg sådär okontrollerat efter hindren. Hittade en jämn rytm och en bra tajmning, riktigt nöjd faktiskt! Jag gjorde en tabbe, annars så flöt det på och vi fick bra språng. Fick äntligen den där känslan när det känns enkelt att rida på hinder. Inte en massa backade, utan ett jämnt flyt. Faktiskt väldigt nöjd idag! :) Tråkigt nog så blir det ingen hoppträning tre veckor framöver då Leif åker utomlands, riktigt tråkigt... Men, men.


Hoppar kombenationen/serien.


Hoppar minibanan på slutet, dock är inte första hindret med utan bara långsidan.
Tycker faktiskt att han hoppade väldigt bra här :)


Dagens ridning

Curre

Jobbade honom på banan idag. När jag skrittade fram så fokuserade jag på att han svarade för hjälperna och var framme för skänkeln, hade ganska långa tyglar och ville att han självmant skulle söka sig neråt. Fokuserade på samma sak när jag började trava, och la sedan in snabba och kvicka tempoväxlingar. För att han ska bli snabbare i reaktionen och komma igång och trampa under sig med bakbenen. Jobbade sedan lite bogen in i skritt, både på rakt och böjt spår. I galoppen så jobbade vi även där tempoväxlingar, men även en hel del övergångar till trav.

Han jobbade på bra och var riktigt fin idag! Efter alla tempoväxlingar och övergångar så kom han igång och började jobba under sig med bakbenen, och jag behövde bara lätta i handen så sökte han sig neråt i en rund form. I galoppen så brukar det vara svårt att få igång honom, men han jobbade på riktigt bra idag! Sladdade ut lite med rumpan i höger varv, så red en meter innanför spåret för att lättare få honom rakare. Det blev bättre i slutet, och han kändes mer liksidig. Väldigt nöjd med honom! Han är stor och lite "lunsig" som de flesta tränare så fint uttryckt det, men han är grymt härlig när man får igång honom och han börjar arbeta i rätt form :) 

Eddie


Skrittade först ut honom runt byn tsm med Angelica och Chino. Jobbade lite sidförande och fokuserade på att ha väldigt mjuk hand och få honom att söka sig neråt självmant. Gick sedan in på banan en liten stund och joggade runt honom i en låg form i både varven. Väldigt avslappnad och fin var han! Inget tjafs med munnen, utan han sökte sig neråt och tog en mjukt stöd. Det var länge sedan han var såhär avslappnad, förmodligen för att han hade Chino som sällskap. Trygga farbror Chino ;) Men sjukt fin var han min Eddie♥! Dagens ridning

Red båda hästarna på morgonen idag! Himla skönt att ha ridit när det framåt kvällen är mörkt och regnigt. Dessutom så är det så himla mycket roligare att rida när det ljust, och man kan uppskatta det faktiskt trevliga höstvädret :) Så jag ska definitivt börja rida på morgonen nu när jag kan göra det. 

Curre

Red ut honom en runda idag. Han stod ju både igår och förrgår, så det blev en lagom lugn tur. Red upp till Sandvägen och tränade lite övergångar och tempoväxlingar i galoppen. Han var fin och lyssnade ganska bra. Är väldigt pepp på att få honom rapp och svara ordentligt för hjälperna på marken, så där ligger vårt fokus just nu! Jobbade som vanligt lite för sidförande hjälper, ställning och rakriktning. Han var fin idag :)

Eddie

Red ut en tur i skogen. Han var stressad och väldigt "på" i början, men efter halva turen och efter att jag jobbat lite svag bogen in i skritt och trav så började han slappna av och lugnade ner sig. I galoppen så försökte jag bara att rulla på i en lugn och bärig galopp. Han var ganska fin och lyssnade bra faktiskt! Började söka sig neråt och jobbade ganska bra i slutet av turen. Red på hacket idag, och han var fin tycker jag :)

Dagens ridning

Eddie

Jobbade igenom honom på banan idag också. Det var mörkt och blåste, vilket gjorde att han var jättespänd. Så jobbade bara med att få honom så avspänd som möjligt. Gjorde ganska mycket övergångar, för att få honom mer uppmärksam och checka av att han lyssnar tillbaka. Han blir lätt stark och blir då väldigt seg tillbaka. Det är det som är det största problemet vi har i hoppningen, att han drar iväg och blir svår att få tillbaka. Fick iaf till någon bra övergång.

Stundtals så slappnade han av och jobbade bra, men sen så spänner han till och hittar på saker som tydligen är jättefarligt! Tex så är han jätterädd för utgången, alltid när vi är på banan. Det var han såklart idag också, men gjorde ingen större affär av det. Dock så fick han världens fnatt och plötsligt när jag kommer travandes där det tydligen är lite farligt så bara tvärnitar han och slänger sig runt! Fick tom hålla fast runt halsen på honom för att han reste sig så mycket. Visst att han gör sådär om man går på honom, men jag gör ingenting!

Efter att han gjort så några gånger så blev jag trött på honom och sparkade till med skänkeln, vilket gjorde att det blev 100 ggr värre! Han fick världens fnatt och började bocka, jag tappade balansen och åkte i backen. Mitt fel, så jag var väl värd det antar jag ;) Gick direkt till utgången och stängde leddet, så att han inte skulle springa ut. Men han är så söt Eddie, han kom fram direkt och undrade bara vad som hände! Trodde att han skulle vara jättetöntig när jag satt upp igen, men det gick bra faktiskt.

Jobbade sedan vidare med övergångar i galoppen. Först skritt-galopp och sedan trav-galopp. Satte honom på rumpan någon gång, för att han verkligen skulle lyssna tillbaka och inte bara springa iväg. Faktiskt så lyssnade han och jobbade väldigt bra efter några övergångar! Han var även fin när jag travade av, lite spänd, men helt ok. Något positivt är iaf att han känns mycket mjukare och jämnare i sidorna. Bara han slappnar av så jobbar han bra, så det gäller just att få honom avspänd. Vilket inte alltid är så lätt, speciellt inte i detta väder!

Curre

Tog längre tid med Eddie än vad jag tänkt, så han inte rida honom... Han har nu fått vila två dagar i rad, vilket inte alls är bra. Måste skärpa mig och komma ut i tid och inte bara slösa bort tid! Blir ju fort mörkt nu. Dessutom så är hästarna så fjantiga att det inte går att ta in en häst och rida mitt på dagen medan dom andra är ute. Nackdelen med att ha tre hästar, att dom ska ha stenkoll på varandra. Eddie går det dock ganska bra att ta ifrån dom andra, Curre är det värre med.Bilder från träningen

Här kommer alltså några bilder från när Curre och jag var hos Frida! Som jag sagt förut så är min sits inte den bästa... Måste verkligen börja fokusera mer på den, räta på mig och få armbågarna framför kroppen. Curre är ganska mycket "häst" att rida, så det krävs att jag börja tänka mer på hur jag sitter för att kunna inverka bättre. Verkligen bra att man får se bilder på sig själv, för det är inte alltid man känner sånt. Eller snarare, man tror inte att det är SÅ illa som det faktiskt är ;)

Men ni får titta på fina Curre! Han var glad och tyckte det var superkul att få springa över bommar och skutta lite smått. Han jobbade inte superbra på marken, men han var glad :) Han har trots allt inte varit igång och ridits ordentligt så länge ännu!

Glaad Curre!
Dagens ridning

Eddie

Jobbade honom på banan idag. Provade att rida med vanligt tvådelat tränsbett, vilket jag inte gjort på någon vecka nu. Har ju ridit på hackamoret pga munnen. I början så ar han verkligen sjukt spänd! Stum i munnen och lyssnade inte alls för hjälperna, utan blir sådär "blockerad" som han kan bli när han är spänd. Så jag jobbade honom först bara i skritt ett bra tag. Flyttade in mot mitten och ut till spåret, flyttade in bogen på volt osv. Efter en stund så började han slappna av, mjuka och lyssna.

Jobbade sedan en stund i trav, se till att han väntar och rundar sig. Han försökte öka takten, men tog förhållningarna ganska bra. Faktiskt så var han inte lika orolig med munnen/huvudet, utan sökte sig neråt så fort jag kom åt honom och han började slappna av. Hade gärna velat ha honom lite mer avslappnad och lägre i formen, men han jobbade ändå bättre än vad jag förväntat mig när han var så pass spänd från början.

Jobbade även lite galopp, men han var inte riktigt på bakbenen utan lite springig. Ville inte pressa honom mer, utan ville bara få honom avspänd idag. Så vi gav oss efter en liten stund. Han har vilat två dagar i rad, så säkert därför han var mer spänd än vanligt. Men jag är ändå nöjd över hur han fungerade med bettet! Han slog inte med huvudet och protesterade så fort jag tog en förhållning, utan det har nog gett resultat att jag ridit på hacket ett tag. Hoppas det fortsätter såhär :)

Curre

Fick vila idag!

Markarbetsträning med Curre

Idag var vi alltså iväg på träning med Curre! Vilket han tyckte var väldigt skoj :) Inte sådär explosiv och far runt, utan han skötte sig väldigt bra! Lite tramsig när vi gjorde iordning honom, men inte så farligt alls. När han kommer igång fullt ut, börjar hoppa ordentligt och när det blir lite mer hästar runt omkring så kan jag dock tänka mig att att kommer att tagga till lite mer!

Vi började med att trimma dom lite på volt, mycket övergångar och bogen in. Curre var lite spänd på allt annat och jobbade inte alls så bra som han brukar hemma. Bjöd inte fram och trampade på riktigt, men kom igång lite bättre när vi började galoppera.

Sedan började vi jobba på en oval volt med travbommar på kortsidan och red bogen in på långsidan. När vi började jobba med bommarna så blev det det automatsiskt lite mer tryck i honom och han började jobba bättre! Första gången så försökte han nästan hoppa över bommarna, haha. Han tyckte det var väldigt roligt iaf! I vänster varv så sitter han fast lite, men i höger så slappnade han av och jobbade väldigt bra stundtals.

Sedan avslutade vi med att "hoppa" tre små hinder (ca 30cm kanske) på långsidan där vi skulle rida på 4 galoppsprång. Detta tyckte Curre var väldigt roligt och drog iväg på tre galoppsprång ;) Men som Frida sa, det viktigaste är att han tycker det är roligt och att det inte blir för jobbigt för honom. Men efter att han fått hoppa någon gång så lugnade han ner sig och vi kunde rida på 4-3. Efter det så avslutade vi. 

Han gick inte alls så bra på marken som han brukar, men jag är nöjd ändå. Det var trots allt första gången på 1,5 år som han rids borta tillsammans med en annan häst, så jag är nöjd med honom! Han tyckte det var roligt, och det är det viktigaste :) Frida tyckte att jag nu under igångsättningen verkligen ska jobba honom från grunden, och då framförallt att han blir kvickare för hjälperna. Vilket jag också tänkt :) Så det är bara att jobba vidare. Mycket övergångar och lösgörande arbete, så han bli kvickare och kommer loss i bogarna.

Pappa filmade lite och Angelica fotade, så det kommer nog upp lite av det senare ikväll. Får se hur många bilder det blir, för dom var inte så jättesygga, haha. Jag måste VERKLIGEN ta tag i min sits, usch! Jag som tyckt att jag haft en ganska bra sits förut, har kommit av mig helt. Faller fram, och det ser för hemskt ut... Får helt enkelt ta tag i det ordentligt! Bra att se bilder på sig själv ibland ;)


Helt oredigerad bild från idag. Hästen är finast iaf♥

 

 

 

 


Dagens ridning

Curre

Red honom runt byn först, och avslutade med att rida en liten stund på banan så han fick röra sig lite mer än skritt och lite trav. Tycker det är ganska hårt på grusvägarna, och i skogen vill man inte gärna rida nu när det är älgjakt. Jobbade lite sidvärtsrörelser i skritt på vägen, och jobbade honom sedan en liten stund på banan i trav och galopp. Han var faktiskt ganska fin! Nu när han inte var så trött så var det lite mer energi i galoppen och han jobbade på bra. Hade inga sporrar, så fokuserade på att han var ordentligt framme för skänkeln och hade lite energi istället för att dimpa ner med nosen och bli lite låg och "lunsig". Men han var fin idag :)

Har faktiskt ritat upp rundan som jag red idag på en karta! Detta är alltså "runt byn" som vi kallar det.
Rött=grusväg
Blått=asfalt
Grönt=grus/gräsväg

Den stora röda ringen är där vi bor, och sedan är det grusväg en bit ut till asfalten, en bit asfalt, sedan rider vi ner i Botjärn där det är grusväg (det röda på kartan). Sedan rider vi där tills vi kommer upp på asfalten igen, sedan fortsätter vi antingen på asfalten eller så rider vi där jag red idag, in på det som är grönt på kartan. Det är lite skog och ganska stenigt en bit, och sedan lite mjukare. En ganska kort bit, men roligare än asfalten. Sedan kommer man ut på asfalten och rider förbi ridbanan som är den mindre röda ringen. Där red jag alltså en stund idag. Sedan är det asfalten hem. När jag bara rider på banan så skrittar vi asfalten direkt upp, vilket brukar ta ca 10min :) Detta är en runda som vi brukar rida när hästarna ska ta det lite lugnt, brukar dock skippa att rida på banan då. Hela turen tar typ 30-40min, lite beroende på. Sen brukar vi såklart rida åt andra hållet också.

Eddie

Fick sin vilodag idag!


Dagens ridning

Eddie

Red honom på morgonen idag, och shit vad det blåste! Hade tänkt att jobba igenom honom på banan, och det kändes ganska hopplöst när det blåste halvstorm. Han var spänd till en början, men faktiskt så jobbade han ganska bra trots att det blåste så mycket! Satte mig ned och jobbade på serpentiner, med en övergång på mitten där man byter varv, och när vi kom ut på spåret så gjorde vi även där flera övergångar till skritt. Målet var att han skulle ställa igenom sig i serpentinbågarna, och övergångarna gör honom starkare och lydigare.

Jobbade på så i båda varven, och han var faktiskt riktigt fin! Blev lite sur när jag kom åt högersidan, men mjuknade efter ett tag. Man måste ta lite i taget, för annars blir det bara konflikt om man börjar ställa för höga krav på honom. Han ska tycka det är roligt och så höjer man kraven allt eftersom. Det gäller alltså att ligga där på gränsen, utan att gå över den. Fattade sedan galopp och jobbade lite på volter och med rakriktning. Det var ganska upptrampat och hårt på spåret, så red ungefär 1m innanför och passade på att checka av att han var ordentligt rak. 

Han var även i galoppen riktigt fin och satte under sig bra! Rumpan åkte ut lite i vänster varv, men det blev bättre efter att jag rakriktat och checkat av att han spårar ordentligt. Blev att jag jobbade honom i en lite högre form idag, så avslutningsvis så försökte jag får honom att sträcka ut halsen och komma ner i formen. Det var lite svårt eftersom han var lite spänd pga blåsten, men tillslut så kom han ner och jobbade på fint. Väldigt nöjd med honom idag, speciellt med dom förutsättningarna :)

Red på hackamoret idag, och ska nog prova med vanligt tvådelat bett nästa gång. Så får vi se om han vågar ta stöd, för nu är han mycket lugnare med huvudet.

Curre

Jobbade även honom på banan. Dock så hade varken han eller jag någon större motivation i mörkret, haha ;) Han bockade runt och blev lite sur, men efter ett tag när vi kom igång så började han koncentrera sig. Red även honom mycket innanför spåret och tränade rakriktning. Blev inte så strukturerat och bra, men han fick röra och ställa igenom sig iaf. Han kändes lite tyngre och ville gärna gå ganska lågt, så jobbade med att få fram honom. Men i slutet var han ganska fin, kan absolut inte klaga :)

Bilder

Några ville ha lite mer nytagna bilder, och jag kan hålla med om att det har varit dåligt med det nu! Tycker själv att det är roligt med nya bilder. Har dock inte blivit av, tråkigt att fota hästarna i hagen och i stallet tycker jag, och att få någon att fota när jag rider är svårt. Men i helgen när jag ska träna så sätter jag kameran i handen på Angelica, så blir det förhoppningsvis lite bilder på Curre :) Det var längesedan nu.

Men igår så tog jag faktiskt några bilder i stallet med mobilen, så kan bjuda på några. Väldigt kass kvalité dock ;)

Försökte få en någorlunda bild på hur Curre ser ut efter klippningen, 
vet inte om jag lyckades så jättebra ;)


<--Ännu en bild på hur han är klippt.
Busig Curre väntar på att jag ska titta åt ett annat håll,
så han kan öppna dörren...-->

<--Curre väntar på maten!
Angelica busar med honom-->

<--Eddie är lite tröött.
Men kommer fram och är lite social iaf :)-->

Hoppträning

Var in till Gävle på hoppträning med Eddie i tisdags. Har inte hunnit skriva om det, och dessutom så tänkte jag vänta tills jag laddat in några filmklipp på youtube som var himla segt igår! Därför har det dröjt med detta inlägg ;) Lovar att jag ska bättra mig med uppdateringen!

Red iaf på hackamoret på träningen, men provade att ha kedja istället för läderremmen som jag hade sist. När vi red fram så kändes han väldigt fin! Sökte sig neråt i en stadig form nästan direkt och jobbade under sig väldigt bra. Vi red först fram gemensamt på volt och minskade den tillslut ganska rejält. I höger varv (det varv där han sitter fast lite) så ville han inte riktigt vara med. Blev jättearg när jag kom åt honom, men efter lite övertalning så slutade han att stå på bakbenen och ställde igenom sig på den lilla volten.

Sedan jobbade vi på en liten fyrkant, där vi gjorde som en kvart bakdelsvändning i hörnen, både i trav och galopp. Eddie gjorde det inte perfekt, men han jobbade på bra. Sedan började vi med en jätterolig övning med kubhinder. En kryssoxer i mitten och tre kubhinder på varje sida. Där skulle vi variera galoppsprång och väg, dock fick Eddie och jag bara rida på 6 galoppsprång för att hitta en jämn rytm. Det gick bra till att börja med, men så trodde jag att han skulle kliva av stort på oxern. Jag var inte tillräckligt tydlig, så det blev en tvärnit rakt i hindret! Han gick ner på knä, och jag kanade av längs halsen. Han fattade helt enkelt inte vad han skulle göra, haha. Men det gick bra med oss båda, ingen skadad!

Efter det så bytte vi till vanligt träns och bett, då Leif tyckte att han fokuserade mer på själva betslingen än hindren. Han blev starkare och drog iväg lite med vanligt bett, men tycker ända att vi fick ett ganska jämnt flyt. Sedan hoppade vi en kombenation med två galoppsprång där det först var utlagda hjälpbommar och sedan hoppade vi den åt andra hållet utan hjälpbommarna. Eddie hoppade lite "tvådelat" in, alltså att han inte hoppar till riktigt. Men ut så hoppade han till bättre. Tycker dock att jag själv red bra i den här övningen, väntade in hindren och krånglade inte till det. Jag kunde inte göra så mycket, utan han måste själv lära sig att förbättra sin språngkurva.

Över lag så är jag nöjd med träningen! Trots att jag åkte i backen ;) I fortsättningen så ska jag hoppa på vanligt bett, då det inte riktigt fungerar med hackamore. Ska dock variera med det hemma.

Pappa filmade lite med sin mobil. Har inget program som det går att klippa ihop filmerna i, så det får bli såhär.

Första övningen, när vi bytt till bett.


Kombenationen utan hjälpbommar.

 

Samma kombenation.
Dagens ridning

Eddie och Curre

Båda hästarna fick ridas ut en sväng, jag på Curre och Angelica red Eddie. Var ganska mörkt när vi red iväg så blev en tur i byn bara, mest skritt och lite trav. Curre var faktiskt riktigt pigg idag! Tror att det gjorde gott för honom att bli av med pälsen. Jobbade med lite ställning och flyttade honom i skritt, tycker att han jobbade på bra och var fin idag :) Eddie tyckte att mycket var läskigt i mörkret, men han skötte sig annars bra.

Gårdagens ridning

Eddie

Hopptränade

Curre


Red igenom honom på banan. I början så kändes det att han inte har ridits igenom på ett tag, men jag jobbade på med att hitta en bra rytm och ställde igenom honom i båda varven på så stora volter och spår. Brukar inte rida mindre än typ 15m volter på honom än. Jobbade lite lika i galoppen, och speciellt i vänster så var han riktigt fin! Jobbade på och satte under sig riktigt bra. I höger varv så åker ytter bak gärna ut och han satte inte under sig lika bra där. Efter att jag galopperat så var han riktigt fin i traven! Jobbade på riktigt bra, stadig trevlig form och hade lite tryck i steget. Väldigt fin var han i slutet! Red honom inte så länge eftersom han tagit det lugnt några dagar, ca 35min.

Gammal bild på mig och Curre från 2008, tror att detta var vår andra tävling. Felfri i en 1m avd.B :)
Glad Curre!

Vet ni vad Curre ska göra på Lördag? Han ska åka iväg och träna! För första gången på 1,5 år!! :D Frida skulle ha lite markarbetesträning i helgen och frågade om vi ville vara med, så jag tänkte först ta Eddie. Men så pratade vi lite, och kom fram till att jag skulle kunna ta med Curre. Så är vi med en liten stund, så mycket och länge som han är igång för. Han har ju börjat trava bommar och rids lite mer ordentligt nu. Men det ska verkligen bli jättekul! Bara att få komma iväg och rida honom, byta träninsmiljö är bara det superkul. Att dessutom få lite hjälp under igångsättningen är inte alls fel. Om jag känner min häst rätt så kommer han att bli väldigt glad!

Detta kommer nästan bli som ett heligt ögonblick, haha. Men när ens häst varit skadad och borta så länge som Curre har, då är varje litet framsteg så himla stort. Tävlingar är inte det viktigaste, utan jag är bara så glad över att få sitta på honom. Att han faktiskt har blivit så bra som han är idag. Bara att skritta ut, rida en sväng i skogen eller trimma honom lite på banan är underbart. Därför har jag inte brottom med att få igång honom, utan vi tar det lugnt och har roligt under tiden. Sen vill både Curre och jag tillbaka på tävlingsbanan, absolut! Men det är inte det viktigaste just nu.

Någon som har varit med om samma resa förstår nog vad jag menar. Första gången jag satt på Curre så kände jag direkt att det här var hästen med stort H. Det roliga i denna historia är att jag inte provred honom, utan det var Frida (som jag ska träna för) som åkte till Belgien och provred hästar åt mig. Hon provred Curre aldeles i början, men sa hela tiden att det var "den stora skimmeln" som jag skulle ha! Så jag hade inte provridit honom innan jag köpte honom. Inte ens sett en film, haha. Helt galet egentligen! Men bättre häst hade jag aldrig kunnat få.

På 1 år så gick vi från 90cm till dubbelnollor i 120cm, sen blev han skadad. I April 2009. Från att först ha trott att han skulle bli bra på 1,5mån till att sedan få veta att han kanske aldrig skulle bli bra igen. All väntan. 6mån boxvila, dagliga skrittprommenader med en helt galen häst. Jag var livrädd ibland, jag erkänner det. Men jag bet ihop för jag var tvungen, jag ville ju att min häst skulle bli frisk igen. Efter boxvilan så vände det och han blev bättre. Sen varje litet framsteg, första dagen i hagen, första gången jag satt på hononom, första traven och galoppen, första gången han fick gå i stor hage och alla glädjeskutt. Första gången på ridbanan, första gången vi red över bommar, ALLT minns jag glasklart! Varje sådant litet framsteg var så himla stort, och vilken glädje.

Jag har verkligen lärt mig något utav det här. Man ska aldrig ge upp och låta saker och ting ta sin tid. Jag är inte säker på att Curre kommer att kunna hoppa eller tävla igen, och jag är livrädd att han ska vara sämre på nästa återbesök. Men jag är så glad att vi tagit oss såhär långt, och hoppas att det fortsätter att gå åt rätt håll. Jag hoppas så innerligt att han får vara frisk. Det är det absolut viktigaste.

Ni som har friska och skadefria hästar, var glad och rädd om dem! Man vet aldrig vad som kan hända. Jag blir glad varje dag när jag ser min häst. Fast han inte presterar och kammar hem priser var och varrannan helg, trots att jag själv är målmedveten och tävlingsinriktad. Han gör mig glad ändå, och jag är glad över varje dag. Det är inget jag bara skriver, utan jag menar det verkligen. Han är en på miljonen, för mig :)

Texten drog iväg mer än vad jag hade tänkt,
men det får stå kvar. Det jag egentligen bara skulle ha skrivet var att det
ska bli superkul att komma iväg med Curre! Äntligen får jag träna med just Curre. Känns nästan overkligt!SvarSvar: Curre är ca 170cm och Eddie där omkring han också. Tror inte att jag har mätt Eddie, men han är ca 170cm han också. Dock är Curre grövre och drar 155 i täcken, medan Eddie är lättare i typen och drar 145. Så Curre upplevs större, fast i mankhöjd är dom ganska lika :)

Dagens ridning

Eddie

Vilken fin häst jag har! Var upp på banan och trimmade igenom honom lite, och han var så himla fin idag! Red på hackamoret även idag. När jag skrittade fram honom så var han rädd för sladden (som man sladdar banan med) som låg utanför staketet, och såklart nere vid öppningen också. Den kortsidan har han varit rätt för ända sedan jag köpte honom, alltså för snart ett år sedan ;) Men jag bara klappade honom och lät honom titta. Går jag på honom så blir det 100 ggr värre, och tillslut så står han på bakbenen flera meter innan. Så han är superkänslig för sånt där, utan jag måste själv vara lugn och tålmodig. Mista lilla jag blir irriterad så är det kört.

Men jag var bara lugn, skrittade förbi några gånger och sedan gick det bra. Jobbade honom på volter och serpentiner i traven. Bara för att hitta en jämn takt och ställa igenom honom i både sidor. I början så var han lite spänd, men slappnade av och blev bara finare och finare. Visst slog han sig fri någon gång när jag kom åt honom och han tyckte det var jobbigt, men där i mellan så jobbade han jättebra! Stadig rund form och lätt och fin i handen. När vi sedan började gallopera så var han lika fin där, lätt i handen och direkt så hade vi den där runda och bäriga galoppen. När vi red ut på långsidan så var det bara att rakställa så rullade han på i samma fina galopp. 

Jobbade med några övergångar mellan galopp och trav i galopparbetet, vilket han gjorde bra. När jag sätter mig ner i traven så blev han lite spänd, men han hade nog slappnat av och jobbat fint även där om vi jobbat lite till. När jag travade av så var han lika fin där. Började tom tugga med munnen, som att han hade bett i munnen. Red kanske 35-40min, ville bara känna igenom honom inför träningen imorgon. Men är verkligen supernöjd med honom, sån himla skillnad mot för hur han har varit den sista tiden! Verkligen superkul :)

Curre

Blev bara en kort tur med honom idag. Hade velat rida ut en tur, men hann bli mörk när vi kom iväg så det blev bara en kortis. Mest skritt, men även lite trav. Hade tänkt att rida lite på stubbåkern, men var jättedåligt underlag där. Mjukt och inte alls bra, så struntade i det. Han har tagit det lite lugnt i tre dagar nu, så imorgon får han nog gå ett lite mer ordentligt pass. Han kändes pigg idag iaf :)

Nyklippt Curre!

Idag rök Curres päls! Han blev inte klippt alls förra vintern, så sist han blev klippt måste ha varit vintern -08/-09. Trots att det bara är oktober så hade han hunnit sätta bra mycket päls faktiskt. Det är så roligt, för Curre som annars är en riktigt tuffing blir så himla ynklig när man ska klippa honom. Han tycker inte alls om det, och speciellt när man närmar sig huvudet och öronen så vill han inte alls vara med.

Men det gick tillslut och han är nu klippt och fin även under hakan :) Brukar klippa allt utan benen och en plätt på ryggen, och fram till kindbenet. Dom han så pass tunn päls vid huvudet så det brukar inte synas, speciellt när man har träns. Men man får ändå bort skägget under hakan. Måste tillägga att han är jättesnäll att klippa resten, det är bara bakom öronen och huvudet som han tycker att vi kan strunta i.

Tog tyvärr inte någon före och efterbild tråkigt nog, men ska ta en bild imorgon. Så får ni se hur fin han är! Nu ser han ut som en tävlingpålle igen, klippt och fin. Bara någon ful fläck på rumpan som vi behöver få bukt med. Svansen skulle inte må dåligt av en tvätt heller. Men sen så är han nästan fit for fight igen! Lite mer träning bara :) Fina hästen min♥

Dagens ridning

Eddie

Red ut i skogen imorse, riktigt härligt! Det blåste till en början och Eddie var lite på tårna. Hoppade iväg och blev rädd för saker, men efter ett tag så lugnade han ner sig. Red med hackamoret likadant som igår, alltså med kedja och han lyssnade riktigt bra! Grymt skönt att kunna rida med mjuka händer utan att han bara drar iväg eller blir irriterad, utan han är uppmärksam och värkar trivas. Försökte att få honom att slappna av och söka sig lite neråt, och jag tycker att han slappnade av mer och mer. Speciellt i galoppen så rullade han på och var riktigt fin! Avslutade med att klättra i en backe där han fick ta i lite.

Eftersom han lyssnar så pass bra nu, så försökte jag bara att rida med så mjuka händer som möjligt. Även om han var pigg, så tycker jag att han slappnade av mer och mer. Känns som att vi tagit ett litet kliv framåt, vilket känns väldigt kul :) Hoppas att han lyssnar lika bra när vi ska träna på tisdag.

Curre

Skrittade bara ut en sväng. Han verkade faktiskt lite piggare idag, kanske  var roligare med Chino som sällskap? Jobbade honom lite i skritt och han kändes fin när jag väl fick fram honom. Det är något som vi verkligen ska fokusera på nu, att han går fram ordentligt för skänkeln och blir lite "rappare" på marken. Det var det som vi skulle börja fokusera på precis innan han blev skadad. Hoppa kan han, men det är på marken han behöver bli kvickare. Så det är bara att lägga fokuset där redan nu :)

Dagens ridning -Trim

Kör på med dagens ridning-inlägg ett tag till, eftersom det tydligen var intressant ändå. Kul att någon kommer med förslag så jag vet, tummen upp för det! :)

Eddie


Trimmade igenom honom på banan idag. Provade att rida med hackamore+kedja under hakan istället för läderrem, vilket gick mycket bättre! Har tagit det ganska lugnt två dagar med honom, så han var pigg idag. Men inte sådär springig och stark, utan lyssnade riktigt bra och jag kunde rida med små hjälper. Han gick inte super, men mycket bättre än på länge! Kunde äntligen rida med mjuka händer och han lyssnade på mina förhållningar och var lätt och fin i handen. Hade dock önskat att han var lite mer avslappnad, så hade han förmodligen kommit ner och jobbat bättre.

När jag joggade fram honom så var han fin och hyfsat avslappnad, men efter att jag skrittat en stund så fin han syn på spöken tror jag? Plötsligt så fick han i en högre växel och blev betydligt spändare... Så dagens pass gick bara ut på att hitta en jämn takt, känna att han lyssnar, går där jag vill och få honom avspänd. Jobbade på volter och serpentiner för att runda och ställa igenom honom. Tycker att han kändes jämnare idag, och jag kom dessutom åt honom bättre. Jobbade lite övergångar mellan trav och galopp, och på slutet så kändes han fin i galoppen. Jobbade på bra! Lite protester när jag kom åt honom, och han fick något ryck och reste sig. Men bara jag gjorde det lagom mycket så gick det bra. Det var mörkt och han var spänd, så jag tycker ändå att han jobbade bra efter ett tag.

Detta är iaf den betsling som fungerat bäst hitils. Han behöver inte ha bett i munnen, men lyssnar ändå bra tillbaka. Så det ska bli intressant att se hur han går på detta i hoppningen! När han känns lugnare och stadigare på marken så ska jag försöka att rida på vanligt bett igen, tills dess så kör vi på såhär.

Curre

Fick vila idag.

Dålig uppdatering...

Har varit väldigt dålig uppdatering dom senaste dagarna, tråkigt nog... Har helt enkelt inte haft lust faktiskt. Men ska försöka bli lite bättre :) Vet dock inte vad jag ska skriva om? Dagens ridning-inlägg är så sjukt tråkiga så jag funderar på att skrippa dem och bara skriva om träningar/tävlingar. Eller kanske bara skriva kortfattat om varje dag istället? Svårt för mig som skriver att veta vad som är intressant att läsa om!

Eddie och jag är iaf i en lite svacka just nu. Har tvingat mig själv att fortsätta att rida på hackamore iaf en vecka till, så att munnen på honom får läka ordentligt. Fast han blir stark på det och fast jag inte riktigt kommer åt honom. Ska sedan börja rida dressyr/markarbete på bett och rida ut och hoppa med hackamore ett tag till. Målet är att kunna rida med vanligt bett även i hoppningen, utan att jag ska behöva ta i honom så mycket. Men det visar sig hur det blir.

Curre har gått väldigt bra, men har kommit in i en period där han blivit väldigt loj. Först och främst så ska han klippas då han blivit så grymt långhårig! Sedan får han ta det lugnt några dagar, så får vi se om han piggnar till. Han är väldigt känslig och brukar bli loj vid pälsfällning/sättning, så det kanske är det som spökar.

Har inte så mycket mer att skriva faktiskt. Ni får gärna komma med förslag om vad jag ska skriva om :) (Känns inte som att någon kommer att göra det, men ändå)

Prommenad

Hade ändå tänkt att Eddie bara skulle få skrittas ut idag, men bestämde mig för att gå en prommenad med honom istället. Så vi hängde på Angelica och Chino och prommenerade en tur på ca 40min. När jag rider honom så skrittar han oftast på riktigt fort och ska hela tiden ha koll på allt, vilket gör att han har svårt att riktigt slappna av när vi rider ut.

Men idag när jag istället gick bredvid honom så kunde han koppla av, nästan som att han tyckte att jag skyddade honom för allt läskigt! Han sänkte nacken, slappnade av och skrittade på i en lugn takt. Så att helt enkelt prommenera med honom ska jag göra oftare, istället för att skritta ut. Det ger mer att han slappnar av och skrittar igenom hela kroppen än att han bara går och spänner sig.

Curre fungerar det däremot inte alls med, han tycker det är skittråkigt och hittar på en massa annat. Så det är så olika vad som fungerar bäst från häst till häst. Men avspändhet är något som man strävar efter med alla hästar, och det är det som jag ska fokusera på med Eddie. Att hitta ett sätt och en ridning som gör att han kan slappna av, för det är just det som gör ett det ibland inte fungerar. Han blir spänd och blockerad. Så det är bara att jobba vidare, för jag tror att Eddie har mer än han visat :)

Curre fick en välförtjänt vilodag idag. Tror att han behövde det.

En halvtaskig bild på Eddie i vintras

Hoppträning

Var till Gävle och hopptränade med Eddie idag, som vanligt alltså. Provade faktiskt att hoppa med hackamoret idag, eftersom han var så tjafsig i munnen på tävlingen. Han var ganska fin på marken när vi red fram, iaf i traven. Flyttade fint, stadig och hängde sig inte så mycket som han kan göra med hacket. Sedan skulle vi jobba lite förvänd galopp, vilket är lite överkurs för Eddie. Han gjorde det skapligt i höger varv, men i vänster så blev det svårt och han bara sprang iväg.

Travhoppade sedan en liten slinga, och faktiskt så hoppade Eddie allt på första försket! Både lådor, plank och vattenmatta. Annars så blir han alltid fjantig på sånt, speciellt när vi ska hoppa fram och han inte kommit igång. Dock hade han kunnat hoppa lite rundare och bättre tycker jag. Satte sedan ihop allt till en liten slinga med relaterade avstånd där vi jobbade i galopp. Blev några missar från min sida, men när det väl fungerade så hoppade han fint och gick på rätt antal galoppsprång.

Avslutade med att hoppa en serie med tre hinder, ett galoppsprång mellan varje och en hjälpbom mellan. Ganska kort avstånd. Eddies svaga sida är ju att han hoppar långt, så när vi höjde så slog han ut ganska kraftigt. Men efter det så rättade han sig och hoppade mycket bättre!

Inte jättenöjd med träningen, jag red inte super och Eddie blev lite stark med hacket. Men ska prova att rida med kedja istället för läderrem, så får vi se om det blir lite bättre. Ska iaf fortsätta att rida på hacket, så munnen får läka ifred på honom. Känns som min syster sa, att vi kör varannan gång bra och dåligt. Så nästa vecka så får vi hoppas på en bra träning och känsla ;)

Dagens ridning

Curre och Eddie

Blev en skrittur med båda i mörkret. Jag på Curre och min syster red Eddie. Jobbade Curre lite i skritten och han var fin! Känns som att vi bara har blivit mer och mer sammansvetsade under tiden som han har varit skadad/konvalescent. När jag verkligen rider honom rätt, med mycket ben och mjuka händer så blir han så himla fin. Mjuk i munnen och trampar på i bak, inte alls sådär tung och lunsig som han kan bli. Behöver jag säga att jag älskar att sitta på min häst? Han är så sjukt fin så det finns inte, man bara ler när man rider honom. Sen att han är helt fantastisk som individ gör inte saken sämre♥

Min dröm

Dagens ridning

Curre

Red över lite bommar på banan idag, och han var så fin! Red utan gramanen idag, brukar annars ha den då han kan flippa ur och fara i luften om det händer något. Ställde igenom honom på volter och försökte få honom lika jämn i båda sidor, och att han bjuder fram. Tycker att han hade bättre framåtbjudning av sig själv idag, och stundtals så jobbade han riktigt bra. Trampade på i bak och hade en fin takt. Travade över fyra travbommar vilket var uppskattat! Han blir inte sådär uppspelt som vissa hästar blir, utan han spetsar öronen och tycker det är kul. Åker man iväg och tränar så är det annat, då brukar det bli lite mer fart i honom! ;)

La även ut en bom och galopperade över. Hittade ingen riktig bra känsla utan kom lite nära, men Curre har stenkoll och taxerar in själv. Så underbart att sitta på en rutinerad häst! Inte en Eddie som bara springer på, utan en som tänker lite själv. Detta gjorde att jag själv kunde slappna av, och sista gången så fick jag en bra känsla. Red med lite mer ytterskänkel i högergaloppen, så han slog inte om idag. Sist så hade jag problem med att han slog om på rakt spår, men det var mycket bättre idag. Verkligen nöjd med honom :) Detta var precis vad jag behövde idag! Så himla underbart. Tror att det kommer gå bättre med Eddie ju mer Curre kommer igång. Curre hittar inte på något, utan rider jag honom rätt så går han rätt. 

Blir nog inga fler tävlingar iår, utan nu är det träning som gäller. Men vi tar en sak i taget, så blir det nog bra. Med båda två hoppas jag!

Hopptävling i Storvik

Och det gick åt skogen även denna gång. Är jag förvånad? Inte särskilt.

0,95m: 16 fel?

Eddie var helt sjukligt spänd idag. Det var hästar överallt och jättetrångt på framridningen, vilket gjorde att Eddie var superspänd och bara ryckte i tyglarna så fort jag kortade upp dem. Detta gjorde såklart att han var jättesvår att reglera och jag fick inte alls tillbaka honom utan att ta tag i honom ordentligt... Inne så banan så var han spänd, stannade två gånger och rev ett. Men vi kom iaf runt. När han blir såhär spänd så stänger han bara av och blir jättesvår att reglera, och kommer vi lite taskigt så stannar han. Inte för att vara dum, utan för att han inte vet vad han ska göra.

Tänker inte skriva mer, för jag är trött, förbannad och ledsen för att det hela tiden blir såhär. I April så är det två år sedan Curre blev skadad, alltså har det varit såhär i 1,5år. Jag orkar inte och jag är pissigt trött på det. Jag är ledsen att jag klagar, men jag orkar inte lådsas att det är bra. Vad gör jag egentligen för fel? Det frågar jag mig varje dag. Om jag ändå kunde komma på det...

Hoppträning

Var iväg  till Gävle på hoppträning med Eddie igår. Hade mer markarbete idag, och jobbade först med travbommar på en S-båge. Där var Eddie inte alls fin, utan tjafsade och kom aldrig riktigt till arbete. Ville helt enkelt inte slappna och och ta stöd i bettet. Dock så jobbade han bra med travbommarna, och hade koll på benen. Var nästan inte alls i bommarna faktiskt. När vi började galoppera så blev han dock stadigare och inte lika tjafsig i munnen. 

Sedan byggdes bommarna upp till kryss, vilket blev 4 kryss på en S-båge. Ungefär som den HÄR övningen, fast med fyra kryss. Hoppade först lite lägre med 7 galoppsprång mellan varje kryss, och sedan lite högre med 6 galoppsprång. Eddie jobbade på bra och jag tycker att jag fick en bra känsla! Leif tyckte att denna övning hade bra effekt på Eddie, då han hoppade mindre långt för varje gång. Sedan hoppade vi ett av kryssen och rullade ner på 6 galoppsprång till en oxer. Hoppade även ett annat kryss och 6 galoppsprång till en kombenation . Slutligen så gjorde vi en liten bana av allt.

Det blev två missförstånd på ett kryss under träningen, annars så flöt det på riktigt fint! Både på linjen till oxern och kombenationen så kunde vi rida på 6 jämna galoppsprång. Eddie var avslappnad och riktigt fin, dessutom så hade jag en riktigt bra känsla i hoppningen! Kändes riktigt kul faktiskt :) In i kombanationen var det en grind och på B-hindre en vattenmatta, men Eddie hoppade fint! Tittade till lite, men litade på mig och hoppade istället för att bara hejdlöst kasta sig som när han är spänd.

Så jag är jättenöjd med träningen! Han behöver bara bli lite jämnare på marken. Men han har ju haft problem med munnen, så det är förståeligt att han är såhar. Men hoppas att det blir bättre snart. Leif tyckte iaf att jag jobbade bra med honom idag, så det var kul! :) Hoppas att det håller i sig tills tävlingen på lördag.

Ska be någon att filma nästa träning, så blir det lite roligare än bara text!

Bett+tyglar, men inget träns?

Satt och kollade igenom gamla bilder, och hittade då en bild som jag tagit på ett sånt där samlarkort med olika ekipage. Det som är det lustiga, och därför jag tog bilden var att ryttaren ser ut att rida med bara bett och tyglar, men inget träns? Går det ens? Jag har försökt att titta noggrant, men jag kan verkligen inte se något nackstycke!

Ser jag i syne, eller kan man verkligen rida med bara bett och inget träns? Någon som sett/hört något liknande?Tycker att det ser lite lustigt ut, men framförallt riskabelt. Jag menar, lite mycket eftergift över ett hinder och hästen gapar ;)
RSS 2.0