Tredelat vs tvådelat bett?

Under alla år, förutom när jag var liten och red B-ponny så har jag alltid ridit mina hästar på tredelade bett. Att rida på tvådelat har nästan aldrig ens slagit mig tanken då man bara har hört dåligt om dem, och dessutom så har det känts så gammalmodigt. Tvådelade bett kan vika sig och slå upp i gommen, medan tredelade ska ligga mycket bättre och skona hästen mun. Så jag har alltid kört på tredelat bett, för det är ju det som ska vara bäst.

När jag köpte Eddie så började jag rida även honom på tredalat, vilket inte var några större problem i början. Han är dock väldigt känslig i munnen och för några månader sedan så började han bli tjafsig och ville inte ta stöd. Det blev bara värre och värre och tillslut så slog han sig fri hela tiden. Vi åkte då in och kollade upp tänderna på honom eftersom det kändes som att det var där felet satt. Han hade små sår/ärrvävnader i tandköttet där bettet ligger, så vi hade alltså rätt att det var munnen det inte riktigt stod rätt till med. 

Någon vecka senare så skulle jag träna dressyr för min dressyrtränare, och han var då lika tjafsig i munnen. Efter ett tag så provade hon att sitta upp, och efter en stund så tyckte hon att vi skulle byta ut det tredelade bettet mot ett vanligt tvådelat. Så vi fick låna ett av ridskolan, och bara efter en liten stund så var det som en annan häst! Jag satt själv upp igen och satt nu på en häst som äntligen vågade ta stöd. Min tränare förklarade då att tredelade bett är mer rörliga och kan nypa, vilket gör att känsliga hästar brukar gå bättre på tvådelat. Hon tyckte över lag mycket bättre om tvådelat och var inget större fan av tredalade bett. Det man dock speciellt ska tänka på med tvådelade bett är att dom inte får vara för långa eftersom dom då kan vika sig.

Jag varvade mellan hackamore och tvådelat bett ett tag i början, och rider nu nästan bara på bett. Brukar variera mellan tvådelat med lösa ringar + bettskivor och tvådelat eggbett då han är ganska känslig i mungiporna. Han är fortfarande väldigt känslig i munnen, men vågar nu ta stöd på ett helt annat sätt.

Så vad är då bäst egentligen, tvådelat eller tredelat bett? Jag tror att det inte finns något svar på den frågan, utan att det är upp till varje häst vad den trivs med. Lyssna på DIN häst och fråga vad trivs bäst med. För det är bara den som kan svara på den frågan. Men vad jag vill komma till är att man inte ska slopa vanliga tvådelade bett, utan det kan vara just det som din häst gillar bäst! Själv hade jag tänkt köpa ett Sprenger bett för 1300kr, men det blev tillslut ett vanligt tvådelat för 119kr!

Rider du med tvådelat eller tredelat bett?

Eddies favoritbett just nu

Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag rider min häst på ett tvådelat bett, Pessoa Magic tror jag dom heter, bettet låser sig i 45grader därav kan det aldrig slå upp i gommen heller. Du borde testa det på Eddie då bettet ligger stilla i munen och är väldigt milt, inte speciellt dyrt heller!

2010-11-09 @ 18:57:42
Postat av: frida

Rider oftast på tvådelat. Resonerar precis som din dressyrtränare, att tvådelade bett i lagom längd inte viker sig. Min ponny funkar inte på nåt annat än tvådelade i diverse utföranden. Tredelade funkar inte alls, verkar ha blivit lite av en modegrej med tredelat, för 10-20 år sen existerade bara tvådelade men nu vill ingen rida på tvådelat längre...

2010-11-09 @ 20:37:10
URL: http://seriouslyfrida.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0