Hoppträning

Var in till Gävle och tränade för Leif med Curre imorse. Han kändes väldigt fin idag! När vi red fram så var han dock lite seg och tyckte det var jobbigt att sätta under sig, men efter att vi trimmat ett tag så blev han väldigt fin. När vi flyttar in bakdelen i galoppen, speciellt i höger galopp tycker han att det är väldigt jobbigt! Men det blir bättre för varje gång. Han kändes mer liksidig på slutet, och galoppen var riktigt fin ett tag! 

Efer att vi trimmat så började vi hoppa på en oval volt med två kubhinder som stod på medellinjen, och varierade antal galoppsprång mellan kubhindren. När vi började hoppa så kom det direkt an annan bjudning och han var faktiskt väldigt lätt att reglera! Hoppade sedan en liten slinga med olika linjer, lite banhoppningslikt fast hindren var knappt 90-1m. Jag har inte riktigt vant mig vid Curres galopp och jag fick in nått mer språng på någon linje, men annars kändes det väldigt bra för att vara första gången på väldigt länge som vi hoppar flera hinder i följd!

Han rättar och hjälper till om det blir fel och tänker hela tiden, det är den absolut största skillnaden mellan honom och Eddie. Vilket såklart gör att jag kan slappna av på ett annat sätt. Tex så la jag honom lite för nära ett kryss med en murdel i mitten, men han bara stampar till och så är det inget mer med det! Så han är egentligen väldigt okomplicerad att rida på hinder! På slutet så hoppade vi en oxer med ett galoppsprång till ett kubhinder framför och bakom. Tog den bara en gång då han hoppade bra. Avslutade med att hoppa en kombenation med hjälpbommar, vilket han gjorde klockrent. På slutet så låg det på kanske 1,10?, men han var inte i en bom! Han gör det bara så himla enkelt.

Är väldigt nöjd med honom idag, speciellt hoppningen! Märks att han börjar få lite bättre kondis, och det var lite bättre bjudning idag. Även fast vi gjorde flera övningar idag så avslutade vi tex bara efter något varv på kubhindren, hoppade banan en gång, oxern en gång och kombenationen två gånger. Leif vet hur mycket han får hoppa just nu och det känns bra att inte behöva säga till hela tiden. På marken så måste jag få honom mer liksidig, men hoppningen var inget problem.

Men som sagt så är jag väldigt nöjd med träningen idag! Min fina Curre, helt fantastiskt att vi kommit dit vi är idag efter allt♥

Pappa filmade bara kombenationen då det var grymt kallt idag. Men kan lägga upp dom filmerna iaf, antar att det kan vara kul att se? :)

Hoppar kombenationen första gången.


Samma kombenation fast lite högre.
Dagens ridning

Curre

Red honom en lite kortare runda idag då vi ska träna imorgon bitti. Kände mest igenom honom och han kändes väldigt fin! Jobbade på riktigt bra och var stadig även i övergångarna. Väldigt nöjd med honom! Känns verkligen som det lossnat något :)

Eddie


Vintervila. Ska börja skritta igång honom på onsdag hade jag tänkt, då har han vilat i tre veckor.


Curre och jag i sept -08 efter en felri 1,10m avd. B i Högbo :)

Solocomb Original

Solocomb Original

"Att rycka manen tillhör nu det förgångna! Inga mer blåsor och sår på fingrarna efter svårryckta manar. Inget mer bråk med hästar som inte uppskattar att få manen ryckt. Snabbt och enkelt kammar och klipper du med solocomben, men får ändå en man som ser ryckt ut.
12 mån garanti."


Kostar 298kr hos hooks.se

Jag tror att det var -05 eller -06 som jag köpte min Solocomb från Hööks, då min dåvarande ponny hade grymt tjock man och hatade att bli ryckt. Hon blev jätteirriterad så fort man försökte rycka manen på henne, så för att få bukt med den så köpte jag en Solocomb. Vilket fungerade väldigt bra! Manen blev tunnare och såg ryckt ut, utan bråk!

Numera så brukar jag väldigt sällan rycka manen, utan använder Solocomben istället. Väldigt smidigt och hästarna behöver inte bli irriterade. Man kan även köpa nya skär och byta ut dom gamla om de blivit dåliga, men min klipper fortfarande lika bra som när jag köpte den. Så även om den är ganska dyr i inköp så tycker jag helt klart att den är värd sitt pris! En väldigt smart sak som verkligen underlättar att frisera manen. Man tar bara några strån mellan fingrarna, kammar uppåt och klipper av. Precis som när man rycker, fast du klipper av istället.

Rekomederar verkligen denna till er med hästar som inte uppskattar att få manen ryckt! Sen så är det mycket enklare att tunna ur manen med denna än att rycka tycker jag.

Min Solocomb, som tyvärr har tappat en skruv. Får fixa en ny att sätta dit :)


Dagens ridning

Curre

Red ut honom en runda i skogen. Trodde att det skulle vara jättemycket snö där, men det gick helt okej. Vi galopperade i snön, vilket var mysigt och hästarna låg på! Jobbade inte igenom honom så jättemycket idag, utan kände mest att han var framme för skänkeln och jobbade honom i en lite lägre form. Han blev lite tung i handen och jobbade inte lika bra som igår, men han var ändå ganska fin. På slutet när jag jobbat med några övergångar så kändes han fin. Dock skulle han behöva ridas igenom ordentligt känner jag, men det är djup snö precis överallt. Så himla segt att bara kunna rida efter vägarna känner jag...

Eddie

Vintervilar.

Januari -09

Årets Globenshopping

Rambo Duo

Som sagt så skrev jag att jag skulle kika på ett nytt vintertäcke åt Curre då han inte har något eget tjockare vintertäcke,
det han hade förut växte han ur och Eddie har fått det istället. Horsewares täckena sitter jättebra på honom, så jag hade spanat in ett Rhino Plus som verkade bra. Dock fick jag höra att Rhino passar lite nättare hästar, och Curre är allt annat än en nätt/smäcker häst. Amigo eller Rambo skulle alltså passa honom mycket bättre. Har sedan tidigare ett Amigo stalltäcke.

Jag funderade först om jag skulle köpa ett Amigo, men det blev faktiskt ett Rambo! Min supersnälla pappa sponsrade lite, så jag kunde köpa Rambotäcket! Det blev ett Rambo Duo, ett 100g utetäcke med hals som det följer med ett 200g undertäcke till. Alltså två täcken i ett. Dessutom så fick jag med ett 100g undertäcke på köpet bara för att det var mässa. Man fäster bara undertäcket i yttertäcket, och man kan sedan ändra tjocklek på täcket genom att byta undertäcket. Undertäcker, Rambo Duo Liner finns med 100-400g fyllning, så detta täcke kan alltså både användas när det är mildare och kallare väder. 

Provade täcket på Curre igår, och det satt som ett smäck på honom! Väldigt bra passform och undertäcket satt stilla och bra under. Han var varm och go under täcket när han kom in, trots att det var kallt! Verkligen jättenöjd med täcket än så länge, superbra passform och väldigt smart att kunna variera tjockleken genom att byta undertäcket. Funderar på att sen kanske köpa till ett 300g undertäcke, så han får 400g täcke till riktigt kalla dagar ;)

Täcket kostade 3180kr hos strömsbergsgårds monter (stromsbergsgard.se), så det var dyyrt... Känner mig knasig som köper täcke för dom pengarna, haha. Men jag ser hellre till att min häst är varm ute i kylan än att jag tex har en snygg kavaj på hoppbanan :) Men det är verkligen ett täcke som kommer att hålla i många år. Har hört någon som haft sitt Rambotäcke i 15 år. Men sen kan jag ju inte heller sticka under stolen med att jag är schabrak och täckesnörd, hehe...


Rambo Duo och Rambo Duo Liner

Lovar att jag ska ordna några egna bilder, så ni får se Curre i det! Får inte glömma att säga att färgen på täcket är samma som på bilden till vänster högst upp, alltså grå/grön. Årets färg skulle det vara.

Dagens ridning

Curre

Blev en ganska kort uteritt idag. Finns inte så många andra ställen att rida på nu än efter vägarna, vilket är väldigt trist. Har kommit grymt mycket snö, går upp över knäna på hästarna i hagen! Men Curre var iaf väldigt fin idag. Trimmade på med öppna/bogen in i skritt och trav, sedan jobbade vi även ganska mycket övergångar där jag ville att han skulle behålla formen och ha lite mer aktion i övergången. Ställde igenom honom på en volt vid en korsning, och det känns att jag inte kunnat rida igenom honom ordentligt i veckan. Men han var ändå fin och stadig idag. Känns verkligen som att vi har börjat samarbete på ett helt nytt sätt, och nu jobbar han hela tiden när vi rider ut! Blir så himla mycket roligare när man äntligen känner en utveckling och det man jobbat och haft tålamod med äntligen så smått börjar ge resultat. Känns väldigt kul iaf :) Duktiga Curre♥

Eddie

Vintervilar.

Eddie förra vinternGloben Horse Show!

Igår var jag alltså på Globen Horse show, vilket som alltid var väldigt trevligt! Vi åkte runt 10 och kom hem vid halv elva-tiden. Gick en stund på mässan först, såg föreställningen vid tre och gick sedan på mässan efter också. På föreställningen såg vi först finalen i Agriahoppet, riktigt roligt att se! Jag och Curre var anmäld till den cupen 2009, men så blev han ju skadad. En från mina trakter kom till final och blev trea, så det var kul. Såg även "tränarnas mästare", vilket var riktigt kul att se! Tränarna själva hoppade en bana och deras elever bedömde dem. En av tränarna hade tex inte tävlat på 22 år.

Sen såg vi såklart barbackahoppningen som John och Camomill vann tsm med Pontus W på 184cm. Duktiga Camo, blir bara mer och mer imponerad av henne! :) Faktiskt så äger vår veterinär mamman till henne, vilket är lite kul. Sist var det gångartstävling med Islandhästar, men då gick jag faktiskt till mässan efter en stund. Förstår mig inte riktigt på det där, hehe. Fanns inte så jättemycket roligt på mässan tycker jag, mest det vanliga. Efter att jag varit på Falsterbo iår så tycker jag inte längre att Globenmässan är så stor, haha. Men fick en sak köpt, ska visa vad sen!

Men det var iaf en väldigt trevlig tripp till sthlm och Globen! :)

Dagens ridning

Curre

Passade på att rida på morgonen när det var skapligt väder, så man inte väntar och det blir ännu sämre! Var runt -5 och blåste på ordentligt, dock inte lika mycket som igår tack och lov. Red först till ridbanan, men där hade snön blåst bort från ena sidan så gruset var framme, och på mitten och andra sidan var det snö upp till knäna på hästarna. Så vi gav upp det och red ut en runda istället, vilket var riktigt härligt!

Red upp i skogen där vi travade och galopperade i pudersnön som var alldeles lagom djup, upp till kotorna ungefär. Dessutom så behöver man inte vända och rida samma vända tillbaka på denna turen, utan vi red över skogen och en annan väg hem. På somrarna är det ganska hårt och trist att bara kunna skritta nästan halva turen, men nu var det perfekt! Jobbade Curre som vanligt, och han var väldigt fin idag! Tycker han blir lättare och lättare att rida mellan hand och skänkel, när man rider ut så brukar han annars lätt bara vilja tuffa på utan att arbeta. Men idag jobbade han riktigt bra och hade en trevligt form i traven. En väldigt trevlig tur i snön som gjorde dagen lite ljusare!

Eddie

Vintervilar.

 


Känns som att det är dags för lite nya bilder nu? Det tycker jag också...

 Stockholm International Horse Show

Imorgon är det äntligen dags för Globen Horse Show! Tror att vi har varit på Globen varje år sedan 2003, och iår blir det faktiskt första gången vi åker dit på fredagen. Innan har vi alltid varit där lördag eller söndag.

Den största anledningen till att det blir fredagen iår är för att jag vill Se John hoppa barbacka höjdhoppningen! Det ska bli riktigt roligt att se! :) Jag var ju med som hästskötare i Falsterbo åt John och Karro iår, och såg då när John och Ian vann barbacka höjdhoppningen där nere. Dock blev det delad seger mellan John, Linda H och Pontus W då de inte kunde höja mer när de hoppat 180cm. Så nu skulle dom göra upp om vinsten i Globen, där dom kan höja ordentligt. Såg dock på startlistan nu att John skulle rida Camomill istället och att Robert Whitaker skulle vara med istället för Linda Heed. Men det blir nog kul att se iaf! :)

Sen så är det ju såklart alltid lika roligt med mässan! Det jag först och främst ska kolla efter är ett Horseware vintertäcke till Curre. Blir ju ganska dyrt med bara täcket, men vi får väl se om jag hittar något annat roligt också! Schabrak lyckas jag alltid komma hem med, så vi får väl se hur det blir iår ;) Men det ska som alltid bli grymt kul!

Vilka fler ska till Globen iår? och vilka dagar ska ni gå? :)
Dagens ridning

Curre

Vila. Har varit snöstorm hela dagen idag! Hästarna var väldigt glada att komma in kan jag säga. Chino, min systers ponny är en riktig fryslort och stod med baken mot vinden och nosen i marken! Så han, likson även dom andra var glada att komma in. Pga vädret så fick faktiskt Curre vila idag, trots att jag egentligen hade velat skritta ut honom efter träningen. Men jag tycker det är dumt att riskera något och rida när det är sånt här väder.

Eddie

Vintervila. Den klanten hade lyckats fått en rispa på framsidan/lite på insidan av ena frambenet. Inget halt, men han har har fått som en liten svullnad/bulle. Skönt att han redan vilar, men det är ändå lite typiskt att han inte har koll på sina ben ;) För övrigt så har han vilat i två veckor nu, och jag tänkte att han skulle få vila en vecka till innan jag börjar skritta igång honom igen.

En dålig bild på Eddie förra året! Känns som att det redan är nästan lika mycket snö nu...


Läsarfråga

Ni som inte har tillgång till ridhus på vintern, hur ofta brukar ni packa hästen och åka för att rida i ridhus? Och hur långt har ni att åka? Eller rider ni helt enkelt ute i snön hela vintern?

Skulle vara intressant att veta! Själv har jag långt att åka, drygt 3 mil till närmsta. Vilket gör att jag för det mesta får rida ute, förutom en gång i veckan då jag tränar. Ibland brukar ridbanan vara plogad, men eftersom vi inte har någon egen så kan man inte styra över det själv. Sen brukar det alltid vara så himla mycket snö på åkrarna, iaf om det blir lika mycket snö som förra vintern. Hade varit grymt skönt om det fanns ett ridhus på lite närmare håll, så det inte blev så besvärligt att åka någon gång i veckan!

Januari -09Träning

Var iväg och tränade för Leif imorse, och eftersom Eddie har vintervila så fick Curre följa med idag också! Redan när jag red fram så kändes han mycket mjukare och mer ridbar än förra gången, så det har nog gett resultat det jobb jag gjort hemma. För han har känts väldigt fin dom senaste dagarna tycker jag!

Vi började med att trimma gemensamt på ett mindre fyrkantspår där vi till en början jobbade med öppna/bogen in på långsidan. Han jobbade bra där och kändes hyfsat jämn i båda sidor. Lite stelare i vänster såklart, men det blir bättre och bättre. I galoppen så jobbade vi istället med sluta längs lånsidan, att man flyttar in bakdelen. I vänster varv så gick det bra, men i höger galopp så tycker att det är jättesvårt och jobbigt! Med det gick helt ok på slutet. Jobbade även förvänd galopp, vilket gick bättre än förra veckan. Nu lyckades vi hålla den ett tag på böjt spår. Men han kändes fin och jobbade igenom kroppen mycket bättre idag än förra veckan!

Sedan jobbade vi på en åtta över ett kubhinder, där vi skulle rida på diagonalen. Dom andra jobbade med anridning i förvänd galopp, men det är lite överkurs för Curre just nu. Vi fick istället jobba med sluta fram till hindret, vilket han gjorde hyfsat bra. Hoppade sedan en serie/kombenation. Bom-kryss-litet kubhinder-räcke-bom. Hoppade den några gånger och räcket låg på slutet kring 80-90cm, vilket vi inte hoppat sedan april -09! Märktes att han tyckte det var kul att hoppa lite "riktiga" hinder!

På slutet så hoppade vi en linje med kubhinder, 90 graders sväng, oxer, rak anridning till oxer, 90 graders sväng till ett kubhinder. Hoppade den tre gånger, och på slutet låg det på drygt 1m! Så idag kan man säga att Curre och jag har hoppat för första gången sedan han blev skadad! Första gången på 1 år och 7 mån. Sjukt lång tid egentligen, och jag vågade nästan aldrig tro att vi skulle göra detta igen. 

Är väldigt nöjd med honom idag, han kändes fin på marken och dom språng vi gjorde så var han fin! Dock så märks det att han inte har styrkan och flåset riktigt, så han blir ganska trött och svår att sätta ihop/reglera. Men det kommer! Som Leif sa, Rom byggdes inte på en dag. Man måste låta det ta tid att stärka dom.

Har faktiskt två filmer från den sista övningen vi gjorde! Pappa filmade när vi hoppade serien också, men den blev av någon anledning jättesuddig. Men ni ser iaf på filmen hur serien såg ut :)

Hoppar i höger varv lite högre. Glider ut och får ett språng för mycket på första distansen, vilket vi egentligen inte skulle göra.


Samma varv, med rätt antal galoppsprång.
Jag är med och tävlar

Klicka HÄR för att komma till tävlingen!Dagens ridning

Curre

Blev en tur på kvällen, ganska lugnt då vi ska träna imorgon bitti. Jobbade mycket lösgörande och han var väldigt fin! Tog inte alls lika lång tid innan han började arbeta igenom kroppen ordentligt och jag hade en bra känsla i handen. I traven så tyckte han att det var lite jobbigt i början, men efter en stund så jobbade han bra där också. Väldigt nöjd med honom idag!

Eddie


Vintervila. Tror att han börjar samla på sig lite energi nu! Känner mig väldigt taggad att börja arbeta med honom igen. Men fortfarande så har han semester ca 1,5 vecka till :)

Dagens ridning

Curre

Blev en uteritt med lite mer konditions karaktär idag. Låg på och travade/galopperade lite mer idag. I början så var han lite sådär smådryg och ville inte riktigt börja sätta under sig, men efter halva turen så blev han väldigt fin! Jobbade vidare med tempoväxlingar och mycket öppna/bogen in. Jobbade honom även under nedsittning i traven och gjorde några övergångar till galopp, då var han riktigt fin! Jobbade på väldigt bra och var uppmärksam på vad jag bad honom om.

Känns verkligen som att vi jobbar på rätt spår nu! Har aldrig riktigt haft den här känslan på honom förut. Bästa Curre♥ Dessutom så har jag märkt att det går hur bra som helst att trimma när man rider ut, det gäller bara att ha lite fantasi. Dock hade det varit väldigt skönt med ett ridhus just nu ;) Men det är faktiskt riktigt trevligt att rida i snön också!

Eddie

Vintervilar.

Min buse♥

Mystiskt?

Jag hade en blogglista i utkast som jag hade fyllt i det mest på, så jag fortsatte att skriva klart den nu och publicerade den. Men sedan ser jag att detta inlägg hamnar under gårdagens "dagens ridning" inlägg och det står att det är publicerat igår 16:27? Inte har väl jag publicerat blogglistan igår? Jag skrev ju klart utkastet idag... Blogg.se är verkligen mystiskt ibland :P


Dagens ridning

Curre

Passade på att rida ut i skogen på förmiddagen tsm med Angelica och Chino!  Blev ganska mycket trimm med öppnor, sidvärts, tempoväxlingar osv, och han var riktigt fin idag! Hade lite bättre bjudning och jag var noga med att han verkligen tog min skänkel. Det var perfekt snö uppe på skogen, så vi kunde rulla på i galoppen utan att behöva tänka på underlaget. Han fick inga styltor och halkade inget då han fått på sig både snösulor och 4 brodd i varje hov, skönt!

I Skritten så jobbade han på bra och var riktigt fin och i traven så var han stundtals väldigt fin också! Han var mjuk och flyttade bra för båda skänklarna och var mycket lättare i handen. Riktigt härlig känsla idag! Så skulle han ha varit på träningen :) Men det är bara att fortsätta att stärka honom och få honom lydigare/smidigare. Som Leif sa så har Curre långa bakben och är lite överbyggd bak, vilket gör att han har svårt att sätta under sig och blir lätt lite framtung. Jag jobbar verkligen stenhårt med att få honom i balans och med rätt bakbensaktivitet, så han ska bli ridbar och frisk i framtiden! :)

Eddie

Vintervilar.

Blogglistan

1 - Hur länge har du bloggat? Sedan maj 2009. 

2 - Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga?
Jag läste inte så mycket bloggar tror jag. Några av folk man känner, men inte så mycket mer än så.

3 - Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Warnmarks tror jag, den första hästbloggen jag började läsa! :)

4 - Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Haha, ganska pinsamt. Dålig svenska och jag skrev egentligen inget vettigt. 

5 - Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
Ganska många faktiskt! Tror att jag har ca 15st jag följer via bloglovin. Sen finns det vissa bloggar jag kikar in lite då och då. 

6 - Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?
Den största delen är klart hästbloggar. Kanske 95% hästbloggar och resten typ dagboksbloggar. 

7- Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.
Oj, vet inte vad jag ska svara här! Kan inte komma på någon speciellt direkt...

8 - Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.
Ingen aning här heller! 

9 - Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Dom tycker att det är roligt tror jag :)

10 - Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Jag har inte hört något annat, men jag tror det! Jag skriver mest om mina hästar, träning och tävling, men jag tycker själv att jag är mig själv i det jag skriver. Försöker alltid att vara ärlig :)

11 - Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?
Ja, jag tycker att jag har hittat en bra gräns. Jag vill inte skriva för privat, utan håller mig till mina hästar och träningen. Dock vill jag ändå vara ärlig i det jag skriver.

12 - Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.
Jag undviker att skriva saker som inte är bestämt till 100%, utan väntar hellre några dagar tills jag vet bättre. Samma sak när det händer något med hästarna så skriver jag det inte på en gång. Sen brukar jag inte vilja skriva alldeles för detaljerat om vad som händer hästarna och lägga ut filmer när det går dåligt osv.

13 - I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?
Jag bloggar nog mest för att jag tycker om att ha någonstans att skriva ner hur det går när jag tränar och tävlar. Det är nog den största anledningen, sen gillar jag också att ha någonstans att lägga ut mina bilder! Så jag bloggar nog mest för min egen skull, men det är såklart jätteroligt när man får fina kommentarer! Det gör såklart att man blir mer peppad av att skriva lite andra inlägg också :)

14 - Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Nej, det tror jag verkligen inte. Vissa är väl mer privata än andra, men det är svårt att lära känna någon bara genom en blogg.

15 - Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
Nja, egentligen inte. Men jag har känt igen folk på tävlingar och sånt, men aldrig gått fram.

16 - Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Ja, det tror jag.

17 - Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar?
Det har faktiskt som tur är inte hänt så många gånger! Men det är klart att jag har blivit sårad. Inte för det dom har skrivit, för det bryr jag mig inte om och jag vet själv vad som är sant och inte. Det jag mest blivit sårad över är snarare tanken av att personen tycker illa om mig. Det är inte kul, särskilt inte när man senare får reda på vem det är genom ip nummer och bloggadress. Men oftast så brukar jag inte bry mig om mindre trevliga kommentarer. 

18 - Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Jag brukar tänka både en och två gånger innan jag publicerar något som jag är osäker över. Tar hellre bort vissa saker som är för detaljerat eller privat. Försöker hålla allt på en jämn nivå som inte kan missuppfattas. Det är samma sak när jag kommenterar någons blogg och jag skulle/har aldrig skrivit något elakt eller dumt!

19 - Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Nackdelarna som jag ser det är att man helt enkelt öppet går ut med vad som händer och vad man gör. Vem som helst kan läsa det jag skriver och utifrån det bilda en kanske felaktig uppfattning om mig. Ibland skulle det vara skönt att inte blogga alls och slippa att skriva när det går dåligt osv, men samtidigt så är det oftast väldigt kul med själva bloggandet :)

20 - Tror du att du fortfarande bloggar om två år? Det beror såklart på hur mitt liv ser ut då, men det tror jag! Åtminstone lite då och då.

21 - Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.
Jag vet inte riktigt vilka som brukar läsa min blogg, så alla som vill får kopiera och fylla i listan! :)Dagens ridning

Curre

Blev vila för honom idag. Hade egentligen tänkt att skritta ut honom, men jag var helt själv hemma och hade ingen mobil... Så han fick faktiskt vila idag. Hade det varit Eddie så hade jag inte brytt mig, men Curre vet jag att om jag åker av så springer han raka vägen hem i fullt sken! Det har hänt en gång förut, så jag rider imorgon bitti istället. När han har varit konvalescent såhär länge så ska han inte få bli påkörd ;) Nej, men jag har verkligen fobi för det där.

Eddie

Har sin vintervila!

Saknar att rida min fux♥

Träning

Var iväg till Gävle och tränade för Leif imorse, och som jag nämnt så var det Curre som fick följa med idag! Vi hade markarbete idag, så Curre och jag hängde på när vi trimmade och skuttade över kubhinder.

När vi trimmade så var han inte alls fin, utan sådär småjobbig som han varit nu ett ett tag. Jobbade först med serpentiner och övergångar på medellinjen, sedan samlade vi bara ihop dem några steg istället för övergången. Nu när vi trimmade så känns det verkligen hur oriden och otränad han är om man jämför mot förr! Han är stel och vill inte riktigt sätta under sig, och försvarar sig helt enkelt genom att skita i vad jag gör. Speciellt vänsterskänkeln tar han inte, utan går imot. Så jag fick kicka till honom några gånger. Jobbade först utan stigbyglar, och när jag kickade till honom så gjorde han världens bocksprång! Men jag satt som tur var kvar. Men jag har nog varit lite för mesig på honom, utan jag måste gå på honom och se till att han verkligen lyssnar!

Sedan jobbade vi med förvänd galopp, och han hade jättesvårt att hålla höger galopp som är hans svaga galopp. I början när jag satte igång honom så hade han svårt att hålla högergaloppen på rakt spår, så det var förståeligt att det inte gick så bra och vi fick jobba på ett tag. Hände även en rolig grej när vi höll på att kämpa med den förvända galoppen, haha. Jag rider framför och ska precis svänga före ett hinder som står på mitten av ridhuset, men då tar Curre tillfället och hoppar över hindret istället för att göra den förvända galoppen! Något som jag inte alls var beredd på ;) Men något steg förvänd högergalopp lyckades vi med iaf.

Jobbade sedan vidare med fyra kubhinder på långsidan där vi skulle rida på tre galoppsprång. I vänster så gick det bra, men i höger varv så böt han galopp efter 2a kubhindret. Så vi fick jobba på med den övningen några gånger, kändes okej på slutet. 

Rent känslomässigt så är jag inte nöjd med träningen, jag hade kunnat rida mycket bättre och Curre hade kunnat gå bättre också. Men det här var andra träningen sedan han blev skadad och idag var det ganska tufft, så han blev lite trött mot slutet. Men han skötte sig bra tycker jag ändå! Inte lika mycket busigheter för förr, men det kanske kommer med konditionen och ju högre hindren blir? Men jag vet precis vad vi måste jobba med, så det kan bara bli bättre! Sen så måste vi börja bygga på konditionen, vilket blir perfekt nu i vinter när vägarna blir mjuka. Det är helt enkelt bara att kämpa på så han blir lika fin som innan skadan, helst ännu finare! :)

Dagens ridning

Curre

Red bara ut en sväng idag, lite halvlugnt eftersom vi ska träna imorgon bitti. Han har kommit in i en sån där period där han tycker att jag är jättejobbig som ställer krav på honom, så det tog ett bra tag innan han kom igång och började jobba. Han är ju en stor pålle min Curre, så jag fick jobba på bra innan han äntligen kom igång och började sätta under sig.

Jobbade som vanligt med tempoväxlingar, ställning och sidvärtsrörelser. Tycker att han börjar bli lite kvickare, så fortsätter vi att jobba stenhårt med det här så blir det nog bra! Red in en sväng på banan på hemvägen, skrittade och travade i båda varven och jobbade med övergångar till skritt och att han har lite energi i travövergången. Jobbade honom inte länge alls utan kände bara igenom honom. Han kändes helt okej, lite tung i handen bara. Vill gärna att han lägger lite mer vikt på bakbenen och blir lättare i fram, men ville inte nöta då vi ska träna imorgon :)

När vi kom hem så tvättade jag svansen och dränkte den i pälsglans, då den inte var ren precis. Tvättade även bort alla skitfläckar och friserade manen. Visst ja, imorse så klippte vi honom också! Vi klippte honom första gången för ca en månad sedan, men han hade hunnit bli grymt långhårig igen. Men nu är han fin! Kan ju inte åka iväg med en långhårig och smutsig häst inte. Ber nu en liten bön att han inte lägger huvudet i en skithög, för jag har faktiskt ingen vidare lust att tvätta häst kl 7 imorgon. Hade varit skönt med en spolspilta när man är skimmelägare, men hink och vatten fungerar fint det med!

Eddie


Vilar. Passar på att ge honom sin vintervila nu. Lika bra det, sätter man igång dom för tidigt efter en vrickning så kan det bli till inflamation och det vill jag inte. Men han ser helt bra ut nu :) Han får vila 2-3 veckor (inklusive den här veckan), sedan börjar jag skritta igång honom igen. Tror att det gör honom gott med ett litet break :)


Återbesök

Idag bar det alltså av mot Falun och återbesök med Curre hos veterinären. Mamma räknade ut att det var 11e veterinär besöket för honom nu, något sånt iaf. Men vad gör man inte för sin häst♥

Idag så böjdes han runt om, dom senaste gångerna så har vi bara böjt fram eftersom det är där han varit skadad. Allt såg bra ut, han visade bara någon liten markering första stegen när han böjdes fram. Men det var inget man behöver bry sig om och behöver inte betyda något då det bara handlar om en halv grad. Han fick även longeras och det såg bra ut där också! Vilket såklart var väldigt skönt med tanke på att han utsätts för betydligt mer belastning nu mot för förra återbesöket. Då prommenadreds han i alla gångarter på rakt spår och nu rids han mer normalt och på böjda spår, har även börjat trava bommar och skuttat över några upphöjda bommar.

Så nu ska vi fortsätta att öka på träningen och belastningen ytterligare. Dock blir det ingen ren hoppträning än, men han ska få börja följa med på mer markarbetes inriktade träningar och vi ska vara med i den mån han är igång för och successivt öka belastningen. Han skulle kunna få skutta något hinder, det var inget problem utan det handlar om mängden. Han ska alltså inte hoppa några höjder och banor, utan mer markarbete i lagom mängd är det som gäller. Om tre månader är det återbesök igen.

Många tycker kanske att vi tar det onödigt lugnt med honom och hade vi varit hos en annan veterinär så hade han kanske redan varit igång och hoppat nu. Men frågan är då om han hade varit hel nu? I Juni förra året så märkte vi hur illa det egentligen var med honom. Men vi gav honom tid och en chans att bli bra igen, och jag är så otroligt glad att vi gjorde det. Det har tagit lång tid och det har inte alla gånger varit särskilt roligt, men jag hoppas att vi en dag har igen det. Han är en speciell häst som jag inte släpper i första taget, så enkelt är det. Sen har vi en superbra och noggrann veterinär, som bidragit till att han är så bra som han är idag!

Jag är verkligen jätteglad över att Curre var bra idag och att han inte hade blivit sämre sedan sist! Så nu ska det bli superkul att börja träna lite mer ordentligt med honom. Faktiskt så ska han få följa med och träna för Leif på torsdag eftersom Eddie vilar, så det ska bli kul! Självklart så är vi med så mycket som han är igång för just nu :)

Världens finaste!♥

Dagens ridning

Curre

Blev en lugn skritt/joggingtur för honom idag. Imorgon så är det dags för återbesök hos veterinären, så tog det lite lugnt för säkerhets skull. Han var iaf jättefin och jobbade bra när jag väl fick igång honom. Blev en ganska kravlös tur, men kortade tyglarna och checkade av honom på slutet. Nu är det bara att hoppas på att det ser bra ut imorgon...

Eddie


Vila.

Visste du att...

Det finns studier som visar att en klapp sänker hästens puls? Dom har sina mest utvecklade känselområden på huvudet och kring manken. Beröring i form av en vänlig klapp är avstressande och sänker pulsen hos hästen. Man har gjort tester genom att låta en häst trava på en rullmatta och dem fick en tydligt lägre puls vid beröring, vilket även människan fick genom att klappa hästen. Även att rykta anses ge samma budskap som att klappa den, och en ordentlig rykt är därför ett bra sätt för att stärka banden till sin häst!

Källa: Ridsport Special nr 2 2010
Dagens ridning

Chino

Min syster mådde inte bra, så jag var snäll och red hennes ponny idag. Det var länge sedan jag red honom och till en början så kändes det som att sitta på en shettis. Men han är himla fin den ponnyn! När jag väl hittade knapparna på honom igen så gick han väldigt fint. Red först ut en sväng och jobbade sedan en liten stund på banan, som faktiskt var helt okej. Lite plaskig snö på mitten, men det hade smält på spåret och dessutom så var det mjukt. Travade mest runt på fyrkanten i en lägre form och jobbade med tempoväxlingar. På slutet så kändes han väldigt fin!

Curre


Red samma tur med honom som med Chino. När jag red igår så var han jätteseg och jobbig, men idag var han lite piggare. Dock var han inte så arbetsvillig så det tog ett tag innan han lossnade och började arbeta ordentligt. Det är då jag påminns om hur stor han faktiskt är och hur lite styrka jag har ;)

På banan så jobbade jag först med öppna längs långsidan för att lossa bogarna, och kollade även av att han verkligen bjöd fram. Travade sedan i båda varven runt fyrkanten och ställde igenom honom på en volt där det inte var så mycket snö. Jobbade med att verkligen ställa igenom honom och sedan några tempoväxlingar för att få igång honom. Han blev fin på slutet och jobbade på bra trots att jag inte jobbade honom så länge. Hade dock velat ha honom snäppet lättare i handen och bärigare, men han har inte jobbats igenom ordentligt på ett tag. Så jag är nöjd med honom för idag!

Eddie


Vilar fortfarande, men han ser mycket bättre ut nu! Men han får ända ta det lugnt ett tag till. Pysslade om honom ordentligt, friserade manen och ryktade honom. Så han inte känner sig bortglömd :)

Jag och Chino under en dressyrtävling förra året. 
Startade honom två LB:1 under 2009 och lyckades faktiskt rida på 60% sista gången :)

Groomingväska

Horseware

När jag var in på Granngården igår så såg jag att dom hade en groomingväska med tillbehör från Horseware. Jag skulle verkligen behöva lite nya ryktsaker, och en praktiskt väska med matchande tillbehör skulle sitta fint. Väldigt praktiskt att ha allt samlat i en väska istället för en lortig hink som jag har nu. Tittade dock bara lite snabbt och kände inte på bortstarna, men ska nog kika in den lite bättre någon annan gång. Har för mig att den kostade runt 350kr, men är som sagt inte säker. 

Showmaster

Hööks har även dom ett groomingkit från Showmaster som endast kostar 179kr. Kollade in den också när jag var på Hööks igår, men blev inte så imponerad av innehållet faktiskt. Annars fin färgkombenation tycker jag, brun och grön.
Dagens ridning

Curre

Red ut honom en sväng på morgonen. Började med en stund på banan, men snön var tung och det var inte alls bra underlag där. Skrittade och travade lite i båda varven, sedan gick vi ut och red runt byn istället. Curre var dock inte alls lika fin idag som han varit dom senaste dagarna, utan han var seg och tyckte att det inte var riktigt lika roligt utan hästkompis tror jag. Var seg för hjälperna och spänner vänstersidan, men på slutet så fick jag äntligen loss den sidan och han blev sådär fin igen! Sen så får han snöstyltor och blir lite extra försiktigt, så det bidrog nog till en del.

Eddie

Fortfarande vila, men han såg mycket bättre ut idag :)

Curre och jag, feb -09♥

Dagens ridning

Curre

Red ut en sväng idag, ungefär samma runda som igår. Tycker att han både igår och idag har varit väldigt mjuk och fin! Jag kommer åt honom och kan ställa, böja, flytta och reglera tempot på ett helt annat sätt. Tror att det gett resultat att jag verkligen jobbat med att vara mjuk i handen och se till att han bjuder fram ordentligt. Jag har fått en helt annan känsla när jag rider honom, och det är grymt härligt! När man tränat så går han oftast bra, men att få honom att arbeta bra när vi bara rider ut tycker jag är ett steg i rätt riktning. Så det är bara att kämpa vidare!

Eddie

Vila, som han även gjorde igår. När vi tog in honom igår så var han nämligen inte alls fräch :( När mamma tog ut honom igår morse så blev han rädd för korna och kastade sig runt, och lyckades då sparka henne. När jag sedan släppte honom i hagen så tyckte jag han rörde sig lite konstigt, men trodde bara det berodde på snön och tänkte inte mer på det. Men så såg jag vi lunchfodningen att han inte alls rörde sig bra. Även när vi tog in honom så markerade han kraftigt på ena fram... Han måste alltså ha vrickat sig elller något när han for runt på morgonen med mamma, för när jag jag red honom kvällen innan så var han pigg och fräsch, precis som vanligt!

Dessutom så har han bara vilat och skrittat i fyra dagar innan detta pga att det varit så hårt, så jag förstår inte vad det annars ska vara. Men han såg iaf mycket bättre ut idag än igår, så jag hoppas verkligen att det bara är någon tillfällig vrickning! För säkerhets skull så får han ta det lugnt ett tag nu, och blir han inte helt bra så får vi självklart åka in och kolla upp det. Pysslade om honom ordentligt idag, ryktade och lindade med back on track. Blir så himla ledsen när det hela tiden ska bli något, jag vill ju att mina hästar ska vara friska och må bra :( Dessutom så har Leif (min hopptränare) varit borta i 3 veckor och kommer typiskt nog tillbaka nästa vecka. Men det är skit i samma, jag vill att mina hästar ska må bra :( Stackars Eddie...♥


Till Salu


Tunt sommartäcke i polyester (?) från Showmaster, strl 135. Grå/rosa rutigt. Den glatta ytan förhindrar att strö/damm fastnar och täcket håller hästen ren utan att den blir för varm. Använt ett fåtal ggr och i väldigt fint skick! Köparen står för ev frakt.

Pris: 100kr exl frakt.

Skriv en kommentar eller kontakta mig via mejl, veronica.sroka@hotmail.se om ni är intresserad.Bästa Curre

En rolig sak som jag har tänkt på med Curre är att vi har ridit 10 omhoppningar, och har varit felfria i alla! Vi har alltså aldrig ens haft ett tidsfel i en omhoppning faktiskt. Han var ju sex och reds mestadels i unghästklasser hela 2008, dock gjorde vi några avd.A starter i 1m. Sen har vi ju massor av felfria unghästklasser också!

2008

Hofors RS 1m 0+0fel, 3a

Storvik ovansjö RK 0,95m 0+0fel och 1m 0+0fel

Tierps RK 1m 0+0fel

Avesta RK 1m 0+0fel, 3a

Ockelbo RF KM 1m, 0+0fel, 2a

2009

Storvik Ovanjsö RK 1,10m 0+0fel

Högbo RK 1,10m 0+0fel, 22a plac och 1,20m (debut) 0+0fel

Svedens PK 1,20m 0+0fel, 7e plac

Över lag så är Curre den absolut jämnaste häst jag har haft. Om vi bortser från GRS när han hade kotledsinflamation och drog på sig 8 fel i första 120n och stannade andra dagen, så har vi haft 8 fel två gånger och varit ute en gång (då det också var något galet med honom). Annars har vi varit nolla eller haft ett pet som max. Februari 2008 - april 2009 var den perioden som vi tävlade, sedan har han varit konvalecent. Det är synd att han bara fick göra 7 starter som 7 åring och ingen alls som 8åring. Men samtidigt är det väl tur att han är så pass ung som han är.

Jag tänker ofta på hur det hade gott om han hade fått vara frisk och var vi hade legat nu, särskilt med tanke på hur bra det faktiskt gick på slutet. Men jag är samtidigt så glad att han fortfarande finns kvar här! Han är den mest personliga och roligaste häst jag haft, och jag hoppas verkligen att jag kan ha honom många år till! Sen hoppas såklart både Curre och jag att vi någon gång kan komma tillbaka på tävlingsbanorna och visa var vi går för :)

Vår andra placering i avd.A, 3a i 1m i Avesta.
Bästa Curre♥ 


Visste du att...

Det finns studier som visar att en klapp sänker hästens puls? Dom har sina mest utvecklade känselområden på huvudet och kring manken. Beröring i form av en vänlig klapp är avstressande och sänker pulsen hos hästen. Man har gjort tester genom att låta en häst trava på en rullmatta och dem fick en tydligt längre puls vid beröring, vilket även människan fick genom att klappa hästen. Även att rykta anses ge samma budskap som att klappa den, och en ordentlig rykt är därför ett bra sätt för att stärka banden till sin häst!

Källa: Ridsport Special nr 2 2010

Dagens ridning

Eddie

Har blåst halv storm, så blev bara en kort skrittur idag. Red iväg vid halv 4-tiden och det började precis att snöa då, har hunnit bli några cm nu. Faktiskt så är detta den första snön för iår! Tycker att det lika gärna kan komma mer, så det blir mjukt och går att rida ordentligt. Lika bra det än att det tinar, för kallt blir det ju ändå i vinter. Eddie var iaf ännu piggare idag och trippade på i blåsten. Men han sköter sig ändå bra, Curre däremot brukar bli lite ding i bollen när det blåster... Ställde inga större krav på honom, utan blev bara en skrittur för att han skulle få komma ut och röra sig.

Curre


Fick vila idag, då det blåste/snöade ännu mer när jag kom tillbaka med Eddie. 

Tredelat vs tvådelat bett?

Under alla år, förutom när jag var liten och red B-ponny så har jag alltid ridit mina hästar på tredelade bett. Att rida på tvådelat har nästan aldrig ens slagit mig tanken då man bara har hört dåligt om dem, och dessutom så har det känts så gammalmodigt. Tvådelade bett kan vika sig och slå upp i gommen, medan tredelade ska ligga mycket bättre och skona hästen mun. Så jag har alltid kört på tredelat bett, för det är ju det som ska vara bäst.

När jag köpte Eddie så började jag rida även honom på tredalat, vilket inte var några större problem i början. Han är dock väldigt känslig i munnen och för några månader sedan så började han bli tjafsig och ville inte ta stöd. Det blev bara värre och värre och tillslut så slog han sig fri hela tiden. Vi åkte då in och kollade upp tänderna på honom eftersom det kändes som att det var där felet satt. Han hade små sår/ärrvävnader i tandköttet där bettet ligger, så vi hade alltså rätt att det var munnen det inte riktigt stod rätt till med. 

Någon vecka senare så skulle jag träna dressyr för min dressyrtränare, och han var då lika tjafsig i munnen. Efter ett tag så provade hon att sitta upp, och efter en stund så tyckte hon att vi skulle byta ut det tredelade bettet mot ett vanligt tvådelat. Så vi fick låna ett av ridskolan, och bara efter en liten stund så var det som en annan häst! Jag satt själv upp igen och satt nu på en häst som äntligen vågade ta stöd. Min tränare förklarade då att tredelade bett är mer rörliga och kan nypa, vilket gör att känsliga hästar brukar gå bättre på tvådelat. Hon tyckte över lag mycket bättre om tvådelat och var inget större fan av tredalade bett. Det man dock speciellt ska tänka på med tvådelade bett är att dom inte får vara för långa eftersom dom då kan vika sig.

Jag varvade mellan hackamore och tvådelat bett ett tag i början, och rider nu nästan bara på bett. Brukar variera mellan tvådelat med lösa ringar + bettskivor och tvådelat eggbett då han är ganska känslig i mungiporna. Han är fortfarande väldigt känslig i munnen, men vågar nu ta stöd på ett helt annat sätt.

Så vad är då bäst egentligen, tvådelat eller tredelat bett? Jag tror att det inte finns något svar på den frågan, utan att det är upp till varje häst vad den trivs med. Lyssna på DIN häst och fråga vad trivs bäst med. För det är bara den som kan svara på den frågan. Men vad jag vill komma till är att man inte ska slopa vanliga tvådelade bett, utan det kan vara just det som din häst gillar bäst! Själv hade jag tänkt köpa ett Sprenger bett för 1300kr, men det blev tillslut ett vanligt tvådelat för 119kr!

Rider du med tvådelat eller tredelat bett?

Eddies favoritbett just nu

Dagens ridning

Eddie

Red honom på förmiddagen, så passade på att rida ut i skogen. Dock var det minusgrader och stenhårt i marken, så blev mest skritt. Eddie börjar samla på sig mer och mer energi nu när vi inte kan rida ordentligt, och far iväg för allt som kan vara farligt. Bland annat när vi var på väg hem så såg/hörde han något och bara for iväg, var vid han snubblar och nästan dyker ner på knä i diket! Jag hänger någonstans vid öronen på honom och är helt säker på att jag antingen åker av eller att vi går omkull. Men han kom på benen och sköt upp halsen så jag for tillbaka istället för ner i marken. Haha, herregud... Eddie pojken, inte lätt att hålla reda på sig själv alla gånger ^^ Men när han väl lugnade ner sig och slappnade av så var han fin!

Curre

Red honom på banan idag, dock var det hårt även där så blev bara skrittjobb. Hade inga sporrar på mig eftersom jag först hade tänkt rida ut, så han lyssnade inte jättebra... Seg för hjälperna och blev bara tyngre och tyngre... Kom inte åt honom som jag ville, utan han kändes som en stor, lunsig skogshäst imellanåt ;) Gjorde någon travövergång för att väcka till honom lite, men efter en stund gav vi oss. När vi kom ut på vägen så fick han lite egen bjudning och lättade lite i handen. Men det är svårt att få honom att verkligen vara framme för skänkeln när vi bara kan jobba i skritt.

Ny design!

Japp, har äntligen tagit mig i kragen och gjort en ny design! Eller snarare bytt header och bakgrundsfärg. Blev ganska nöjd faktiskt :) Ni får gärna säga vad ni tycker! Bättre eller sämre än den förra?


Nya designen


Den förraOm ni inte ser den nya designen, tryck på F5!
 

 Dagens ridning

Curre och Eddie

Har varit borta under dagen, så kom hem runt 5-tiden. Alltså mörkt och trist, dessutom kallt och stenhårt i marken. Så det blev bara en skrittrunda för båda hästarna idag, travade en liten bit också. Min syster var snäll och red Eddie, så fick båda komma ut idag! Trist att rida bägge samma runda, dessutom så tror jag att dom tycker det är trevligare med sällskap av varandra.

Curre var iaf pigg och lite småbusig, ville gärna springa åt Eddie när vi kommer jämsides, haha. Men han var väldigt fin idag! Kändes ovanligt mjuk och jobbade på bra. Kunde både ställa och flytta utan större problem. Han är ju lite stelare i vänster, men det blir bättre och bättre! Han har lite svårt att hålla formen i travövergångarna, men vi fick till det någon gång och han jobbade fint. Väldigt nöjd med honom idag!

Dagens ridning

Curre

Termometern visade runt noll idag, vilket gjorde att det var hårt och fruset i marken. Hade tänkt att rida ut en längre runda, men fick bli en kortare istället. Kom ut lite senare än vad jag tänkt, så fick rida i mörkret och dessutom så var det lite kyligare. Vilket gjorde Curre väldigt pigg när vi dessutom red en runda vi inte ridit på ett tag! Han blev taggad och slog på med några bocksprång, men annars var han snäll. Just där vi red idag så finns det en lite längre ganska fin gräsväg (den ända riktigt fina väg vi har...) så travade en bit där eftersom det var mjukt. Jobbade lite ställning och öppna i skritt, och han var fin! Kändes mjuk och började jobba fint efter bara en liten stund. Dock så har han svårt att hålla formen i travövergångarna, men annars så var han fin!

Eddie

Fick sin vilodag idag.

Eddie
Inga fler tävlingar iår

Hade funderingar på om jag skulle starta Eddie på GRS nu i helgen (rättare sagt imorgon), hade i så fall bara tänkt starta en 90cm. Det blir ju på hemmaplan, där vi tränar varje vecka. Men samtidigt så jag har inte hoppat Eddie sen sista träningen, och Leif kommer inte tillbaka förren v. 46. Visst hade jag kunnat hoppa lite här hemma, men jag skippar ändå tävlingen som är den sista för iår. Tänker nu bara fokusera på markarbetet tills träningarna börjar igen och sen är det träning som gäller. Så är vi förhoppningvis bättre är någonsin när tävlingarna drar igång nästa år!

Detta år har ju inte varit super resultatmässigt, men så som det kändes på träningen sist så tror jag att det kan bli bra bara jag ger Eddie lite mer tid och fokuserar på att stärka honom på marken. Sen så kanske Curre är igång till nästa år, vem vet? 

Jag tänkte iaf skriva upp lite mål och vad jag ska jobba på med hästarna tills tävlingarna drar igång igen nästa år.

Eddie

*Fortsätta att jobba på med dressyren/markarbetet. Få honom avspänd, mjuk, lydig och stark på marken.
*Bygga upp konditionen genom galopparbete och klättning. 
*När det känns bra på hoppträningarna så ska vi ut och hoppa 90cm och 1m klasser igen. Bara i utbildnings syfte och för att det är kul!
*Om han fortsätter att utvecklas så som jag hoppas i dressyren så har jag som mål att kunna starta någon LC-LB dressyr under nästa år.

Curre

Först och främst så ska han tillbaka på återkoll hos veterinären nästa vecka, så vi tar det lite halvlugnt fram tills dess. Utifall att! Men om han är bra då så ska vi fokusera och jobba med detta:

*Jobba på med dressyr/markarbetet. Få honom mjuk och mer liksidig, kvickare och jobba igenom hela kroppen, samt att han efter hand blir starkare och orkar bära sig bättre. Jobba med bommar och småhinder, och om allt ser bra ut att han kan börja hoppträna efter jul.
*Börja bygga upp konditionen lite försiktigt genom galopparbete och backträning, dock inte för branta backar.
*OM han håller sig frisk och allt går som det ska så har vi ett litet mål att kanske kunna starta någon 1m i början av nästa år! Men det beror alldeles på om han är fräsch och allt känns bra.

Det var lite av målen och vad jag ska jobba på med nu under vintern. Vintern är ju inte en jättekul årstid, speciellt inte när man inte har tillgång till ridhus och dessutom ganska långt att åka. Men vi ska jobba på så gott det går! Jag känner mig iaf väldigt peppad på att ha igång båda hästarna till nästa tävlingssäsong! Dom senaste två åren har varit väldigt trista tävlingsmässigt, men jag hoppas verkligen att nästa år blir bättre!

Dagens ridning

Eddie

Jobbade honom på banan idag. Var där själva och det började bli mörkt, vilket gjorde att Eddie var ganska spänd. Inte alls så avslappnad och fin som i förrgår. När han blir spänd så blir han extra tittig, springer på och trycker sig innåt. Ingången var tex livsfarlig idag ;) Så idag fokuserade jag bara på att få honom mellan hjälperna, att han inte sprang iväg eller trycker sig inåt, skjuter ut bogen osv.

Så jobbade på med att verkligen ställa igenom båda sidor ordentligt på volter och serpentiner. I början var han lite motvillig och sköt ut bogen ganska mycket i höger varv. Men efter lite jobb på kändes han ganska fin. När han är såhär spänd så gäller det att både vara mjuk och tålmodig, samtidigt som man är konsekvent. Fick ta några ordentliga förhållningar när han sprang iväg, och verkligen kräva att han ställer igenom sig istället för att titta på allt läskigt.

Men bara jag är mjuk igen så fort han lyssnar så tar han det bra. Han var inte alls lika stark idag, utan lyssnade mycket bättre på mina förhållningar. Stundtals så var han väldigt fin och på slutet så kändes han ganska mjuk. Jobbade bara i skritt och trav idag, ville få igenom honom ordentligt där då han är svår att jobba igenom i galoppen. Den brukar komma av sig själv när han slappnar av. Men även om han var spänd och inte så rolig idag så känns det ändå som att vi har tagit ett steg framåt, och höjt vår lägsta nivå ett litet snäpp :)

Curre

Fick sig en skrittur idag. Fokuserade på att han skulle bjuda framåt och verkligen skritta på ordentligt. Kortade tyglarna på slutet av turen för att känna lite på honom, och han kändes fin :)

Ridsport Special

Igår damp Ridsport special ner i brevlådan, och temat genom tidningen är hållbarhet. Vilket jag tycker är jätteintressant, så jag blev glad! Efter att Curre blev skadad så har jag blivit extra intresserad av just hållbarhet, hur man ska tänka och lägga upp träningen för både ökad prestation och hållbarhet.

Jag har skrivit riddagbok sen 2005, och jag vill inte påstå att min ridning var så strukturerad då, haha. Men som de flesta andra så vill jag bli bättre, och genom att träna och även läsa mycket så bygger man på sina kunskaper. Jag tycker inte att jag har ett jättebra upplägg nu, men jag försöker hela tiden att bli bättre och hitta en riding och ett upplägg som fungerar för mina hästar!

Men åter till tidningen så har jag läst igenom nästan alla artiklar inom temat hållbarhet, och jag tycker att det var väldigt intressant! Mycket mer intressant än alla "hemma hos" reppotage om ponnyryttare som har tagit si och så många medaljer och har hela stallet fullt med hästar. Tummen upp för Ridsport tycker jag! Ett väldigt intressant och viktigt ämne denna gång.

Sen så var det en artikel om Ludo Philippaerts, som har ridit både Darco och Parco. Curres farfar och pappa! Så det tycker såklart jag var intressant :)


HÄR står det lite mer om vad tidningen innehåller.Dagens ridning

Eddie

Red ut och körde lite "konditionsträning" idag. Grusvägarna är blöta och har perfekt svikt nu, så vi körde lite intervall mellan trav och galopp. Alltså trava en sträcka, galoppera en sträcka, trava osv. Blev dock inte så mycket då vägen blir ganska dålig efter ett tag. Avslutade sedan med att klättra i en ganska brant backe. Har blivit väldigt dåligt med konditionsträning i sommar då det har varit så torrt och hårt. Så vi kör på lite försiktigt nu och i den mån det går! Blir som sagt lättare i vinter när snön kommer.

Eddie var iaf väldigt fin idag! Lugn och lyssnade riktigt bra i både trav och galopp. I galoppen så blir han dock lite starkare, men blev inte sådär dragig som han kan bli. I traven så jobbade vi på med tempoväxlingar och flyttningar, och han kändes väldigt lyhörd och flyttade bra. Efter första galoppen så slappnade han av och sökte sig neråt i en lite lägre form. Fortsatte att fokusera på att vara så mjuk som möjligt i handen, bara ha en mjuk kontakt och låta honom slappna av och söka sig neråt självmant. Väldigt nöjd med honom idag!

Curre


Tänkte jobba honom en liten stund på banan idag, men när vi kom tid så var det redan en annan häst där, vilket det nästan aldrig brukar. Curre tyckte det var VÄLDIGT intressant med en ny häst och blev helt tokig! Han for runt och blev sådär explosiv som han var i vintras när han stod på boxvila... Försökte få honom att koncentrera sig men han fortsatte att vara superladdad! Trodde att han hade vuxit ifrån det där, men tydligen inte. Tänk hur det blir när han ska iväg och träna med andra hästar igen, hua! Då gäller det att ha bra knäslut ;) Det blev dock inga idiotbocksprång idag, men det var inte långt ifrån kändes det som.

Han lugnade dock ner sig när hästen hade gått och jag började då att jogga igång honom. Men både han och jag var okoncentrerad, så det gick inget vidare. Kändes som att bogen och bakdelen levde sitt eget liv och for hit och dit. Han fuskade och blev tung i handen, jag red kasst osv. I galoppen så jobbade han dock bättre och på slutet kändes det ok. Men det kan inte gå bra jämt!

Dagens ridning

Eddie

Har varit riktigt pissväder idag, usch! Men faktiskt så var det uppehåll när jag red, så vi slapp bli helt dyngsura. Red först ut en sväng och jobbade honom sedan en stund på banan. När vi red ut så fokuserade jag även idag på att ta så lite som möjligt i munnen men ändå ha en mjuk kontakt. Han kändes avslappnad och lyssnade väldigt bra på tempoväxlingarna. Kunde utan problem både korta och länga traven, ingen dragkamp alls!

På banan så kändes han väldigt avslappnad och fin! Så fokuserade på att ställa igenom båda sidorna och hitta en lite lägre form. Han var faktiskt så pass avslappnad att jag kom i det läget att jag kunde börja driva fram honom, vilket var riktigt härligt! När han kom ner i formen så kunde jag sluta om med benen och få in bakbenen. Var hela tiden väldigt mjuk i handen och han tog mina förhållningar riktigt bra. Dessutom så slog han inget alls med huvudet, utan accepterar och verkar trivas med en riktigt mjuk hand.

I galoppen så tyckte han att det var lite jobbigt, men efter ett tag så jobbade han fint även där. Satte under sig bra och hade en jämn takt. Nu på senaste tiden när han har varit så spänd när jag jobbat honom på banan så har jag inte kunnat påverka galoppen, utan han har bara sprungit iväg och när jag har tagit förhållningar så har han bara blivit arg för att jag tar i honom. Så han tyckte det var lite jobbigt att sätta under sig i galoppen idag. Men jobbade han såhär varje pass så skulle det inte vara svårt att stärka upp hans galopp! Så det är verkligen A och O att han är avspänd. Dessutom så hade han Chino med sig på banan idag, så det var väl inte lika läskigt.

Curre

Han fick faktiskt vila idag. Har varit ett sånt pissväder och han vilade sist i torsdags, plus att han reds ordentligt igår. Så jag behöver inte ha dåligt samvete för det :) Han rullade och hade det mysigt i sin halmbädd! Som också fungerar bra att tröstäta när man inte får följa med ut.
Svar

Svar: Det kan jag absolut göra! Verkligen bra med såna här kommentarer nu när jag har lite bloggtorka :) Ni får gärna komma med fler förslag på inlägg!

Dagens ridning

Curre

Blev lite jobb med bommar på banan idag. Tog fram 6 travbommar och två kubhinder, knappt 50cm höga. När jag red fram så jobbade jag mest med att han ska bjuda fram ordentligt, många kvicka tempoväxlingar för att han ska få igång bakbenen och komma igång. Ställde och formade igenom honom i båda varven, dock är han ganska stel i vänster och blir lite tung i vänstertgeln. Men det blir bättre och bättre, och han är mycket mjukare nu än för någon månad sedan.

Jobbade över travserien där jag ville att han skulle komma ner i formen och stretcha ut överlinjen över bommarna. Tycker att han jobbade på bra där! Sedan jobbade jag i galopp över dom små kubhindren, bara för att hitta en jämn rytm och träna på att byta galopp. Den övning jag ställe upp kan man rida på en åtta, men med Curre så red jag över ett kubhinder, långsidan och sedan snett igenom till det andra. Han tyckte det var kul, och tillslut så kom han igång lite bättre och satte lite mer vikt på bakkärran. 

Jobbade honom inte så länge idag då han fort blir trött när jag hela tiden är på honom. Kan lova att det är mycket häst att rida, speciellt för mig som inte har så mycket vikt och styrka att sätta till. Men blir han bara kvickare, bjuder fram bättre och kommer igenom i sidorna så kommer han blir superfin! Han jobbar på bra, men det är mycket styrka som saknas :) 

Övningarna eller vad man ska kalla det som vi gjorde idag


Eddie

Red bara ut en sväng med honom i mörkret. Faktiskt så kändes han väldigt avslappnad idag! Fokuserade på att ta så lite som möjligt i tyglarna, men ändå ha en mjuk kontakt. Jobbade med tempoväxlingar i traven, och han lyssnade riktigt bra! På hemvägen blev han dock lite spändare och lyssnade inte lika bra. Även i galoppen så var han lugnare och väntade bättre. Han flyttade undan för skänkeln väldigt bra och på slutet så kom han ner i formen och jobbade på jättefint. Så jag är väldigt nöjd med honom idag! Det är såna här dagar, när han spänner av som jag påminns om hur fin han faktiskt är! ♥


 

 


Dagens ridning

Eddie

Gah, gick inte alls bra idag... Försökte att jobba igenom honom på banan idag, men han var spänd och ville inte alls samarbeta. Jag vet precis hur jag vill ha honom, men hur jag än gör så fungerar det inte. Han blir bara spänd och arg när jag försöker kräva lite mer av honom. Jag kunde iaf sitta ner i traven utan att han blev jättespänd, och han låg inte på allt för mycket. Men det är sjukt svårt att få honom avspänd, och en spänd häst får man inte att arbeta igenom kroppen. Jag vet hur himla fin han kan vara bara han slappnar av, därför är det så himla frustrerande när han är såhär. Men på onsdag så ska vi träna dressyr här hemma faktiskt, vilket ska bli kul. Behöver verkligen hjälp känner jag!

Curre

Blev bara en lugn skrittur runt byn. Blir mörkt så himla fort nu, och det blev ju inte bättre av att ställa bak klockan en timme! Så om jag vill rida ut i skogen så måste jag rida iväg senast 4-halv fem. Annars är det runt byn eller banan som gäller när det blir mörkt. Dock är jag grymt glad att jag har tillgång till bana med belysning! Grymt skönt nu när det blir bäcksvart ganska tidigt.

Men det blev som sagt en lugnare tur med Curre idag, eftersom vi kom ut när det blivit mörkt. Jobbade igenom honom lite, och på slutet så var han ganska fin. Ska nog rida lite markarbete med honom imorgon, bommar och någon upphöjd galoppbom. Vi får se vad som hittas på! Men det blir nog kul :) Lika bra att passa på så länge det går här hemma.RSS 2.0