Fodertillskott

När det gäller fodertillskott så finns det många delade meningar. Vissa tycker att det är totalt onödigt, och andra ger både det ena och det andra till sina hästar. Själv tycker jag att lagom är bäst, och har några fodertillskott som jag brukar ge mina hästar.

Glucosamin- Började ge detta till Curre förra året i samband med att han blev satt på boxvila tror jag, och han har sedan dess fått det regelbundet. Någon period så har han varit utan, men i det stora hela så har han fått det nästan hela tiden. Det hjälper till att hålla lederna i trim kan man säga. Jag kan inte säga att jag känner eller har märkt någon skillnad på honom, men det tror jag inte att man gör heller. Jag tror snarare att det verkar i förebyggande syfte. Som sagt så kan jag inte svara på om det hjälper eller om det är pengarna i sjön, men Curre har sakta men säkert blivit bättre. Om det är tack vare tillskottet kan jag inte svara på, men jag vågar inte sluta att ge honom det! Han får det regelbundet och är också den enda i stallet som får det. För att han är den som mest behöver det helt enkelt.

Dock rekommenderar Svenska RF 96 timmars karens på bland annat Glucosamin från och med 1 augusti 2010, så man måste alltså sluta att ge det fyra dagar innan tävling. Jag är absolut emot doping, men jag tycker faktiskt att det börjar gå över gränsen. Jag tycker inte att  Glucosamin är prestationshöjande på något sätt, utan verkar bara i förebyggande syfte. Varför kan vi inte få hjälpa våra hästar att hålla sig friska? Det är inte ens dokumenterat att glucosamin ger någon effekt...

Magnesium- Började ge Eddie detta efter att vi blivit tipsad av vår massör. Det ska tydligen lugna nerverna hos hästar som är lite tittiga och på tårna. Faktiskt så tycker jag att Eddie blivit lugnare sedan vi började ge detta, och mamma märker direkt i hanteringen när det blivit slut ;) En bekant till pappa åt själv magnesiumtabletter, och sa att det faktiskt fungerar! Han blev mycket lugnare och inte lika stressad. En burk kostar 89kr och räcker minst 2 månader, så det är inte dyrt! Som sagt så är det bara Eddie som får detta. 

Equistros Super E- Mamma har gett detta till våra hästar väldigt länge, så länge jag kan minnas faktiskt. Det hjälper till att bygga muskler, vilket också har synts på våra hästar. Dock har vi inte gett detta på ett bra tag nu då det är ganska dyrt, vilket glucosaminen också är. Men när vi gett det så har alla hästar fått. På Equistros hemsida kan ni läsa lite mer om detta fodertillskott!

B-vitamin- Har både gett B-vitamin och Equistros Hemolytan vid pälsfällning/sättning. Vissa anser att det inte hjälper överhuvud taget att ge B-vitamin vid pälfällning osv, och jag har ingen aning faktiskt. Men vi har gett det iaf.

Salt- Alla hästar har såklart en saltsten i boxen, men på sommaren när det är varmt och dom svettats extra mycket så brukar jag ge lite extra salt i fodret. 

Lusern- Brukar ge Kraffts Lusern hackat strå på vintern om proteinet inte är tillräcklingt.

I övrigt så äter våra hästar Krafft Groov 125 och lite betfor. Vi har gett Kraffts foder väldigt länge till våra hästar, och det har fungerat bra! Dom har blivit runda och fina. Sen tar vi eget hö, vilket är väldigt skönt.

Att spendera massa pengar på fodertillskott tycker jag är onödigt, men något tillskott som man tycker kan vara bra för just sin häst tycker jag inte är fel att ge. Som tex Glucosamin till Curre och magnesium till Eddie, dom tillskotten tycker jag att det är värt och kan vara bra att ge mina hästar. Det är ju inget mirakeltillskott, men det kan hjälpa till på traven!

Det var iaf lite om mina tankar kring fodertillskott och vad jag brukar ge mina hästar :)

Kommentarer
Postat av: Erica

Hej Veronica.Jag brukar vara inne och läsa din blogg med jämna mellanrum. Måste bara kommentera detta med fodertillskott. Inriktar mig på glucosen, glukosaminen gör en märkbar skillnad om hästen behöver det. Min häst äter nämligen detta då han fått så mycket mediciner i sina dagar pga. sina gamla skador så att han slutat producera eller rättare sagt har en minimal produktion av just glukosamin. Detta ämnet är precis som du skriver något för lederna. Men får han inte det så blir han riktigt riktigt stel, knakar i lederna och han är som en 90 årig människa i princop. Så man märker riktig skillnad! :)Tack för en bra blogg och all lycka till dig och hästarna. GOD JUL & GOTT NYTT ÅR !

2010-12-24 @ 17:58:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0