Teknikskydd

Lamicell pro

Som många andra vet så är dessa skydden väldigt populära nu. Snygga matchande skydd till bra pris, finns många olika märken men endå samma typ av skydd. Men hur många vet igentligen att bakskydden faktiskt är teknikskydd?

Vad är då teknikskydd kanske någon undrar? Jo ett teknikskydd är ett bakbensskydd som sluter om bakbenet och klämmer på ett sådant sätt så att hästen kan förbättra sin bakbensteknik. Jaha, men vad bra då kanske min häst bara lyfter lite extra på sina bakben och det är väl bra? Men riktigt så enkelt är det faktiskt inte.

Teknikskydden kan som sagt förbättra hästens bakbensteknik så den lyfter bakbenen högre i slutet av språnget. Om hästen reagerar mycket på skydden så blir detta ett onaturligt sätt för hästen att hoppa, och den kan få träningsvärk eller rent av ont i ryggen eftersom den plötsligt börjar använda ryggen mer än vanligt.  Därför måste man vara noga med att vänja in hästen vid dessa skydd!

Skydden kan på vissa hästar ha ingen, eller väldigt liten effekt, medan den kan ha en negativ på andra! Till exempel så kan hästar som är väldigt rädd om benen börja hoppa ännu högre och känna obehag och bli rädd istället.

Jag tycker överlag att man ser dessa skydd väldigt ofta och efter att ha läst mycket på internetsidor så tror jag att  ganska många inte är medvetna om detta. Jag har också lagt märke till att när tex Hööks kommer ut med deras nya grejor så förekommer dessa skydd allt oftare. Då är det klart att det kommer vara fler som kommer använder dessa skydd! Det är inte särskillt konstigt. Nästan alla av deras skydd som har matchande bakskydd har just dessa bakskydd till. Det är ju klart att en okunnig person kanske köper dessa och inte har en aning om vad dom kan ge för inverkan på sin häst? Nu menar jag inte att bara Hööks har dessa skydd, tog bara dom som ett exempel.

Vad jag vill komma till är att man ska vara försiktig när man köper dessa skydd. Behöver verkligen min häst teknikskydd? Eller kan jag lika gärna ha vanliga kotskydd bak? Om man vill ha teknikskydd så tycker jag att man ska prata med en kunnig  tränare som har erfarenhet av detta, och se om de ger någon negativ effekt på sin häst. Som sagt så kanske dessa skydd inte ger någon speciell effekt på hästen, medan andra kan reagera väldigt starkt på dem.

Som sagt, var försiktig med teknikskydd! Detta är inte vanliga bakskydd som vissa kanske tror.

Källa: Hippson.se och mig själv såklart.

Självklart så ger dom olika teknikskydden olika effekter, och skydden jag visade ovan hör nog till dom snällare.

Andra former av teknikskydd
EskadronVeredus
GG
//VeronicaKommentarer
Postat av: emma

bra info, jag har faktiskt funderat lite på de där med teknikskydd. Jag har ju en unghäst som inte hoppat så mycket, och jag har märkt att han glömmer sina bakben ibland när han hoppar. tror du teknikskydd kan vara nått? om han inte förbättrar bakbenstekniken själv när han fått hoppa lite mer.

2009-08-10 @ 23:40:48
URL: http://newtonochjag.blogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Bra inlägg :)

2009-08-11 @ 01:25:15
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Warnmark -bloggen för dig & din hästJag köpte ett par sånna på ullared för något år sen till Twiggy. Men har aldrig använt bakbensskydden. Dels för att hon hatar det, och dels för att dom har det syftet som du beskriver och det är verkligen inget jag gillar :/

2009-08-11 @ 11:31:11
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

SVAR: Gud vad skönt att höra att man inte är ensam! :O Ibland känns det som att min familj är den enda "fattiga" i hela ridsportvärlden, alla andra får nya hästar till höger och vänster... xP Usch, vad tråkigt! :'/ Man känner sig verkligen inklämd i en liten håla när det händer sånna saker... Har du inte möjlighet till foderhäst eller låna någon bekants häst då? Lider verkligen med dig, hoppas att det löser sig på ett eller annat sätt! :|

2009-08-11 @ 12:17:50
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: emma

Svar: Tack för tipset :)

2009-08-11 @ 12:48:45
URL: http://newtonochjag.blogg.se/
Postat av: Rebecca

tkr det är dåligt att dom inte informerar om detta när dom säljer skydden. Nu vet dom flesta om detta spec efter alla artiklar i ridsport osv. men är fortf många som missat det o därför tkr ja butiken iallafall kan fråga om köparen är medveten om detta.

2009-08-11 @ 12:49:57
URL: http://rebeccarichard.blogg.se/
Postat av: johanna

Detta hade jag faktiskt ingen aning om, bra att du skrev om det :)

2009-08-12 @ 10:54:42
URL: http://johannakruse.devote.se
Postat av: Sätilaryttaren Emma

är alla skydd teknikskydd om de ser ut så? jag har ett par såna skydd..

2010-02-22 @ 10:39:15
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
Postat av: Tova

Betydligt läsvärt o.O Jag lindar oftast min ponnys ben. Men ibland har jag skydd. Dock är det inte några teknikskydd =)

2011-06-07 @ 11:02:40
URL: http://kazince.blogg.se/
Postat av: Anneli Johansson

Trodde inte dom Pro va teknikskydd... Har såna till en av mina hästar men inte märkt någon skillnad. men då vet jag de iaf

2011-06-07 @ 13:33:22
URL: http://stallekekullen.blogg.se/
Postat av: Elin Forsman (guldlock)

Verkligen dåligt informerat i butikerna. Jag har ett par sånna och inte alls tänkt på att det är teknikskydd, med någon särskild inverkan. Kanske därför Janne ofta hoppar för högt över hindren och tar ut sig fort. För sen när vi höjer vill han inte hoppa nå mer. Ska testa utan teknikskydden och se om det blir bättre.

2011-06-07 @ 14:47:49
URL: http://sakuranee.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0